Μια ανάσα από τα 1.000 βρέθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τα 941 που έδωσε σήμερα ένας υψηλότατος αριθμός ελέγχων (45.381 από 34.044 χθες και 27.286 εξ αυτών μοριακά τεστ) να επιβεβαιώνουν την επιδημιολογική αύξηση, θέμα που επισημάνθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας.

Η ανοδική τροχιά της πανδημίας μας επαναφέρει από αύριο στις 6 το πρωί στον χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας. Ο χάρτης που διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Τα μέτρα για τις περιοχές επιπέδου Α – Επιτήρησης που ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιλαμβάνουν:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-24ωρο περιορισμό κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.-Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
-Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

-Λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop) με αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
-Τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων για τις εκκλησίες και έως 50 άτομα για τους μητροπολιτικούς ναούς.
-τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.

ενώ στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου επιπλέον:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, όπου ισχύει απαγόρευση από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Κλειστά Λύκεια και δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια.
-Στους χώρους λατρείας μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου:

metra_leitourgias-2
metra_leitourgias-3
metra_leitourgias-4
metra_leitourgias-5
metra_leitourgias-6
metra_leitourgias-7
metra_leitourgias-8
metra_leitourgias-9
metra_leitourgias-10
metra_leitourgias-11
metra_leitourgias-12

Η Αττική «βάφεται» κόκκινη

Η Αττική είναι «ένα μεγάλο πλοίο που άμα πάρει μπρος δύσκολα σταματάει», όπως την χαρακτήρισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτημα των protothema.gr και ygeiamou.gr για τη διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης στο λεκανοπέδιο με την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων για να προληφθούν τα χειρότερα.

Τον ανήφορο της πανδημίας στο λεκανοπέδιο αποτυπώνουν οι αυξημένοι δείκτες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα: η αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 45% με ημερήσιο μέσο όρο από 467 διαγνώσεις σε 625, ο ανοδικός συνολικός δείκτης θετικότητας στο 2,3, η αύξηση νοσηλευομένων με 43% και 61% πληρότητα στις απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ αντίστοιχα για ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου.

Ο μειωμένος και για σήμερα αριθμός διασωληνωμένων (260) αντανακλά τη σταθερή αλλά αργή αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, με την κατάσταση στις ΜΕΘ μειωμένη κατά 12% για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ακόμη επιβαρυμένη, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η μικρή επιδείνωση στη συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων πιθανώς να οδηγήσει σε ήπια αύξηση εισαγωγών την επόμενη εβδομάδα.

Ανάσα ανακούφισης χαρίζουν η συρρίκνωση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη (58 νέα κρούσματα) κάτω από 15%, καθώς και η βελτιωμένη ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων με σταθεροποίηση στην ηλικιακή ομάδα των 65+ σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Ο κορωνοϊός έδειξε τα δόντια του τον Ιανουάριο, και ακολουθεί ένας σκληρότερος καιρικά Φεβρουάριος, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου για το κρύο που θρέφει την πανδημία. Με τις μεταλλάξεις στην επικράτεια αλλά χωρίς την καθαρή εικόνα της διασποράς τους, η καθηγήτρια τόνισε την ανάγκη να θεωρούμε ότι «το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παντού», επομένως θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. «Γνωρίζουμε ότι είσαστε κουρασμένοι» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, τον «ακρογωνιαίο λίθο» της προσπάθειας περιορισμού της επιδημίας.

Την προσοχή στα μέτρα προστασίας επέστησε η κ. Παπαευαγγέλου και σε όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίο, καθώς απαιτείται τουλάχιστον μία εβδομάδα από τη δεύτερη δόση για ικανή προστασία και απέχουμε ακόμα από την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 251.303.

Ποιες είναι οι «κόκκινες περιοχές»

Η διασπορά αυξήθηκε σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε όλες τις περιοχές της Αττικής με τα 526 σημερινά κρούσματα, προειδοποίησε η κ. Παπαευαγγέλου για το λεκανοπέδιο που πρωτοστατεί στην επιδημιολογική κατανομή της χώρας, η οποία καταγράφεται επιβαρυμένη για αρκετές ακόμα περιοχές.

Πονοκέφαλο προκαλούν τα 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα στο «κόκκινο» λεκανοπέδιο και ο μέσος όρος στα 7,1 ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με τα 4,8 της προηγούμενης εβδομάδας. «Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές, όπως και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας», σχολίασε η καθηγήτρια για το λεκανοπέδιο όπου φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

Τα νούμερα νέων διαγνώσεων αποτυπώνουν την ανοδική πορεία της επιδημιολογίας: Ανατολική Αττική με 84 από 39 χθες, 24 στη Δυτική Αττική από 13, 83 από 52 στο Βόρειο Τομέα Αθήνας και 65 από 28 στο Νότιο, ενώ το κέντρο τα κρούσματα εκτοξεύονται στα 130 από 71 χθες.

Ωστόσο, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές ακόμα περιοχές, κατατάσσονται στο επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου από τις 6 το πρωί αύριο: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Δείτε τον χάρτη

xartis-1
xartis-2
xartis-3
xartis-4