Στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τον εμβολιασμό, καθώς νωρίτερα σήμερα έλαβε την δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
«Παραπάνω από 80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του..
«Όμως, θέλω να το επαναλάβω» συνέχισε, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, προφανώς, όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».
«Είχαμε σήμερα συζήτηση στα πλαίσια μίας ομάδας χωρών. Συνομιλούμε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εδώ και αρκετούς μήνες, για να ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Μαζί με άλλους συναδέλφους μου, Ευρωπαίους, συμφωνήσαμε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να θέσουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα μας δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας» συνέχισε.
Επίσης, σημείωσε, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόταση την οποία έχω καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους συναδέλφους μου, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί. Έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Και βέβαια το έργο που έχουμε μπροστά μας φέτος ταυτίζεται και με τη νέα εθνική πρόκληση, την έγκαιρη προετοιμασία της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια από τα 32 δισεκατομμύρια που μας αναλογούν συνολικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα συμβεί για τέσσερις πολιτικές αιχμής: Την Πράσινη Μετάβαση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή και τις Επενδύσεις και τα Μεγάλα έργα.
Στους ώμους μας, στους ώμους σας, πέφτει το συναρπαστικό καθήκον της νομοθετικής τους πλαισίωσης αλλά και της προσαρμογής τους ανά Περιφέρεια. Διότι πολλά από αυτά τα έργα έχουν έντονη τοπική, έντονη περιφερειακή διάσταση.
Eιδήσεις σήμερα