Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, το «παρών» έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμβολιασμό, τόσο για τις έγκυες και για όσους έχουν νοσήσει, αλλά και για όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα διενεργήθηκαν 35.000 τεστ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Επιτροπή, ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 46 έτη. Εδώ και 15 ημέρες παρουσιάζεται αύξηση στις ηλικίες 35-55 έτη. Μας προβληματίζουν αυτά τα στοιχεία.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζονται στη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ροδόπη, την Αργολίδα και τη Χαλκιδική. Η προσοχή μας στην Αττική, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα.

Η κάλυψη στις ΜΕΘ μειώνεται και συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια».

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις παρενέργειες.

Όπως δήλωσε, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως «έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.  Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.

Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί στο έμβρυο».

Ειδήσεις σήμερα 

ΠΟΥ: Σε 50 χώρες η «μετάλλαξη του Λονδίνου»

Στα 671 τα νέα κρούσματα – 340 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Κικίλιας: Οι 7 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο