*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Με «κεραυνούς» κατά της πολιτικής της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς εν μέσω πανδημίας της Covid, o Αλεξάντερ φον Σένμπουργκ, αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Βild», μιλάει για τα «χάλια» της γηραιάς ηπείρου, σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Ο Γερμανός αρχισυντάκτης πλέκει το εγκώμιο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως επισημαίνει, φρόντισε να ξεκινήσουν τάχιστα οι εμβολιασμοί στη χώρα του.
Την ίδια ώρα, δεν διστάζει να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών – σε ότι αφορά την πατρίδα του- στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την επικεφαλής της Κομισιόν , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που χρεώνεται την αποτυχία στη Ε.Ε: Η πρώτη, όπως λέει, έβαλε τα συμφέροντα της Ε.Ε πάνω από τα συμφέροντα της χώρας της και η δεύτερη έκανε παζάρια για τις τιμές των εμβολίων χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
«Αυτός που χλευάζαμε για τις φιλελεύθερες απόψεις του είναι αυτός που φρόντισε να εμβολιαστεί τάχιστα ο πληθυσμός του», επισημαίνει ο Αλεξάντερ φον Σένμπουργκ αναφερόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
«Πολλοί στην Ευρώπη κοιτάζουμε με φθόνο τη Βρετανία»
«Μπορεί οι Βρετανοί να αισθάνονται απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της χώρας αντιμετώπισε τον φαύλο κύκλο της πανδημίας της νόσου Covid- 19. Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ χθες ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους χίλιους. Την ίδια ώρα, υπάρχει οργή για το ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος, ενώ υπήρξαν και προβλήματα σε ότι αφορά την προμήθεια και την διανομή των δόσεων του εμβολίου.
Ναι, μπορεί να αισθάνεστε ότι η κατάσταση είναι ζοφερή στη Βρετανία, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι πολλοί από εμάς εδώ στην Ευρώπη σας κοιτάζουμε με φθόνο. Η απαρχαιωμένη πολιτική της ΕΕ έχει, ασυγχώρητα, παραβιάσει την διαδικασία διάθεσης των εμβολίων και οι συνέπειες είναι πιθανό να αποβούν μοιραίες για πολλές χιλιάδες πολιτών μας.
Η πανδημία διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο και οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν δει την ανάγκη για μια γρήγορη, αποτελεσματική πολιτική εμβολίων από χιλιόμετρα μακριά. Αντ ‘ αυτού, οι καθυστερήσεις, ο αγώνας για το ποιος θα λάβει πρώτος το εμβόλιο, το εθνικό συμφέρον και η απόλυτη γραφειοκρατία αποτέλεσαν τον εκρηκτικό συνδυασμό που φρέναρε τις προσπάθειες της ΕΕ για την προμήθεια των εμβολίων.
Τώρα η οργή μας εξαπλώνεται καθώς βλέπουμε ανεξάρτητες χώρες – ιδιαίτερα τη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ – να επιταχύνουν τη διανομή των εμβολίων τους με τεράστια αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις δικές μας προσπάθειες, να σώσουμε ζωές, να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και να προχωρήσουμε στον τερματισμό αυτής της τρομερής κρίσης. Με πιστεύετε ; Επιτρέψτε μου να σας δείξω τους αριθμούς. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια πολίτες στη Βρετανία έχουν λάβει είτε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, είτε το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Από χθες, η Γαλλία, ο πλησιέστερος γείτονάς σας, είχε εμβολιάσει μόλις 7 χιλιάδες άτομα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του προγράμματος εμβολιασμού, η Γαλλία χορήγησε την πρώτη δόση του εμβολίου σε μόλις 516 πολίτες. Η Βρετανία κατάφερε την πρώτη εβδομάδα να εμβολιάσει 130.000 πολίτες, και μάλιστα αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.
Από το Ελιζέ , ο πρόεδρος Μακρόν παραδέχεται ότι αυτός ο ασήμαντος αριθμός «δεν αξίζει στον γαλλικό λαό», προσθέτοντας, ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Αλλά το θλιβερό ρεκόρ της Γαλλίας σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς είναι στην πραγματικότητα ένα από τα επαίσχυντα γεγονότα που καταγράφονται στη γηραιά ήπειρο.
Στην Ολλανδία, τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 χορηγήθηκαν μόλις χθες – σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα αφότου η 91χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε η πρώτη Βρετανή που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, ένα νοσοκομείο δέχεται δριμεία κριτική καθώς φέρεται να επιλέγει να χορηγεί το εμβόλιο σε διασημότητες και πολιτικούς βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους ηλικιωμένους πολίτες. Για την υπόθεση αυτή, η πολωνική κυβέρνηση διέταξε έρευνα. Ωστόσο, στην πατρίδα μου, τη Γερμανία, είχαν εμβολιαστεί, μέχρι την Τρίτη, περίπου 317.000 πολίτες – μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη των «27».
Όμως, η πικρή ειρωνεία είναι ότι, εμείς συμβάλλαμε στην ανάπτυξη και την παρασκευή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Η BioNTech είναι μια νεοσύστατη εταιρεία που εδρεύει έξω από τη Φρανκφούρτη και τώρα πρέπει να παρακολουθούμε τα φορτία με τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Βρετανία, ενώ στα δικά μας καταγράφονται καθυστερήσεις, αβεβαιότητα και φόβοι για την μελλοντική τους διάθεση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μας έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία δεν θα εμβολιαστεί με τον ρυθμό της Βρετανίας τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, εξαιτίας των προβλημάτων διανομής και το κάκιστο «ανώτατο όριο» της ΕΕ σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να διανεμηθούν στα διάφορα κράτη- μέλη.
Γιατί λοιπόν, παρά τις συχνές προειδοποιήσεις τον περασμένο χρόνο τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τα υπουργεία υγείας, και παρά τους απεριόριστους πόρους που έχουμε στην διάθεσή μας, τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο δραματικά για την ΕΕ;
Τον Μάρτιο, όταν η πανδημία άρχισε να επελαύνει στη γηραιά ήπειρο, ήμουν στη βόρεια Ιταλία γράφοντας στην εφημερίδα μου, «Bild», για την πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που δέχτηκε σφοδρό πλήγμα του κορωνοϊού. Είδα στρατιωτικά φορτηγά στο Μπέργκαμο να μεταφέρουν φέρετρα σε μαζικούς τάφους, κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω σύντομα.
Πολλοί Γερμανοί θα πεθάνουν επειδή η Μέρκελ «παρέδωσε» τους εμβολιασμούς στην ΕΕ
Ανήσυχος για τη φρίκη που εκτυλίσσεται, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν διέταξε τους Γερμανούς κατασκευαστές προστατευτικών μασκών και ιατρικού εξοπλισμού να σταματήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Είναι κατανοητό ότι, η Ιταλία σοκαρίστηκε από την απαγόρευση των εξαγωγών και πολλοί από τους Ευρωπαίους έκαναν λόγο για «αλληλεγγύη».
Τρομαγμένη από αυτήν την εμπειρία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ – η οποία ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να «βάζει» τα συμφέροντα της χώρας της σε δεύτερη μοίρα από αυτά της ΕΕ – «παρέδωσε» την πολιτική εμβολιασμού της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι, πολλοί Γερμανοί θα πεθάνουν άσκοπα εξαιτίας αυτής της απόφασης και της αργής διανομής των δόσεων του εμβολίου από την πλευρά της Κομισιόν.Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι γνωστή για τις αυταρχικές της τάσεις που πηγάζουν από την εξουσία.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ΕΕ έκανε μια σειρά καταστροφικών στρατηγικών λαθών. Παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου που παρασκευάστηκε από την GlaxoSmithKline-Sanofi, και στη συνέχεια «κόλλησε» στις δοκιμές. Πέρασε το καλοκαίρι παζαρεύοντας την τιμή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, παραγγέλνοντας δόσεις του εμβολίου μόλις τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατομμύρια δόσεις του ίδιου εμβολίου τον Ιούλιο.
Δυστυχώς, η ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca «που αλλάζει το παιχνίδι» – το οποίο είναι και φθηνό και μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα απλό ψυγείο – το οποίο η Βρετανία άρχισε να κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα μετά την διασφάλιση 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Δόσεις εμβολίων που χορηγούνται από χώρες της ΕΕ
Γερμανία – 316.962
Ιταλία – 182,442
Ισπανία – 139.339
Πολωνία – 92.220
Δανία – 51.512
Ρουμανία – 41.609
Πορτογαλία – 32.000
Ελλάδα – 16.233
Ουγγαρία – 15.000
Κροατία – 13,798
Τσεχία – 13.000
Σλοβακία – 7.201
Αυστρία – 6.000
Σλοβενία – 5.934
Φινλανδία – 5.445
Γαλλία – 5.000
Βουλγαρία – 4.739
Ιρλανδία – 4.000
Εσθονία – 3.188
Λετονία – 2.923
Λιθουανία – 2.270
Μάλτα – 1.400
Λουξεμβούργο – 1.200
Βέλγιο – 700
Ξεκίνησε χθες: Ολλανδία
Δεν υπάρχουν δεδομένα για Κύπρο και Σουηδία
Πηγή: Οur World in Data
(Πρέπει να αναγνωρίσω ότι χθες η ΕΕ ενέκρινε ένα άλλο εμβόλιο, το οποίο παρασκευάστηκε από τη Moderna, το οποίο η Βρετανία δεν έχει ακόμη εγκρίνει για χρήση)
Αν και η ΕΕ έχει πλέον υπογράψει συμβόλαια για την αγορά έξι διαφορετικών εμβολίων, οι ρυθμιστικές αρχές της έχουν εγκρίνει μόλις δύο. Αυτή η τρομερή στάση θα αποδειχθεί μοιραία – με κάθε έννοια – για τους πολίτες της ΕΕ: εξαντλείται ο χρόνος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης καθώς οι νέες και πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται ραγδαία. Εν μέσω αυτού του χάους, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι νομοθέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Ναι, οι ΗΠΑ. και το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισαν το προβάδισμα επικαλούμενες την κατεπείγουσα ανάγκη χρήσης των εμβολίων γεγονός που σημαίνει ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν αργότερα με το εμβόλιο.
Είναι όμως αδύνατο να ληφθεί η ίδια απόφαση όταν έχεις 27 χώρες να διαφωνούν μεταξύ τους, όλες υπό την επίβλεψη μιας απόμακρης και χωρίς λογική γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Τι συμπεράσματα λοιπόν μπορούμε να εξάγουμε; Πρώτον, τα εθνικά κράτη είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε μια κρίση από μία ένωση διαφορετικών χωρών.
Αλλά η πιο πικρή ειρωνεία για την Ευρώπη είναι ότι, ο πολιτικός τον οποίο χλευάζουμε εδώ και χρόνια για την φιλελεύθερη πολιτική του – ο Μπόρις Τζόνσον – είναι επίσης αυτός που ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για την διασφάλιση των εμβολίων. Ο αριθμός των δόσεων που έχει λάβει μιλάει από μόνος του.