Ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας -ήτοι 1 εκατομμύριο άνθρωποι – νοσεί με κορωνοϊό αποκάλυψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον εμβολιαστεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε ενημέρωση που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ, εξήγησε ότι η ταχεία μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού κατέστησε αναπόφευκτο το lockdown. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία, επέμεινε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τα μεσάνυχτα μπορούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολίων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι υπόσχεται πολλά, όταν ισχυρίζεται ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εμβόλιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας. Μαζί του βρίσκονταν και οι επικεφαλής των επιστημόνων Κρις Γουίτι και Πάτρικ Bάλανς.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ρεκόρ 60.916 κρουσμάτων και 830 θανάτους.

Ο καθηγητής Γουίτι χαρακτήρισε «ρεαλιστικό αλλά όχι εύκολο» τον στόχο του εμβολιασμού 13 εκατομμυρίων πολιτών μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι 1,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων 1,1 εκατομμύριο στην Αγγλία και 650.000 πολιτών άνω των 80 ετών, που αντιπροσωπεύει και το 23% των ηλικιακών ομάδων.

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο 1 στους 4 πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα έχει σε δύο ή τρεις εβδομάδες έναν σημαντικό βαθμό ανοσίας» είπε.

Πάντως οι εμπειρογνώμονες ξεκαθάρισαν ότι η λήψη μίας δόσης – έναντι δύο που συστήνεται- αλλά σε περισσότερους πολίτες θα μπορούσε να ευνοήσει τις μεταλλάξεις της νόσου, ωστόσο τα οφέλη θα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτήσουν μια μεγαλύτερη αντίσταση.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε αυστηρό lockdown ο δήμος Αλιάρτου – Συρροή κρουσμάτων μεταξύ πιστών που παρακολούθησαν τη Λειτουργία τα Χριστούγεννα

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown αποφάσισε η Μέρκελ