Απάντηση στο καίριο ερώτημα, αν τα εμβόλια όντως βοηθούν να οικοδομηθεί η ανοσία στην κοινότητα, δίνει ένα τεστ που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.
Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, πολλοί αναρωτιούνται πως θα ξέρουμε ότι θα εμβόλια είναι λειτουργούν, δηλαδή βαθμιαία συμβάλλουν στην ανοσία των πολιτών.
Μέχρι τώρα είχαμε διαγνωστικά τεστ, μοριακά και γρήγορα, για το αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Επίσης, υπάρχουν και τεστ αντισωμάτων, αν κάποιος έχει νοσήσει από την COVID-19 αλλά δεν το έχει αντιληφθεί (ασυμπτωματική νόσηση).
Τώρα, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Λαριμερ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που επιτρέπει να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 είναι αποτελεσματικό και για πόσο χρόνο προστατεύει τελικά το άτομο.
Τεστ υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας
Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα τεστ αντισωμάτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο στο σπίτι του.
Ο Δρ. Λαριμερ υποστηρίζει ότι το τεστ έχει υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία καθώς μπορεί να αναγνωρίζει τα εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή αυτά που εμποδίζουν τον κορωνοϊό από το να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα, από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα προσφέρουν την καλύτερη προστασία έναντι του SARS-CoV-2.
Από τα διαθέσιμα σήμερα τεστ αντισωμάτων κανένα δεν εντοπίζει τα συγκεκριμένα αντισώματα, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με υψηλό ποσοστό ακριβείας μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες.
Τα πολύτιμα εξουδετερωτικά αντισώματα
Η ομάδα όμως του Δρ. Λαριμερ δίνει τώρα την εναλλακτική λύση ενός κατ’ οίκον τεστ για τον εντοπισμό των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία προσκολλώνται σε πολύ μικρά και διακριτά τμήματα του κορωνοϊού. Τα υφιστάμενα τεστ αντισωμάτων μπορούν να μπερδέψουν τα αντισώματα για άλλους ιούς, όπως αυτόν του κοινού κρυολογήματος, ως αντισώματα κατά της COVID-19, οδηγώντας τελικά στην έκδοση ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα αποδόμησαν σε μικρότερα τμήματα τον SARS-CoV-2 για να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία πρόσδεσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον κορωνοϊό. Και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο του αναμενόμενου, με το τεστ να μπορεί να ανιχνεύσει 20% περισσότερα θετικά κρούσματα από το καλύτερο κλινικό τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιείται σήμερα.
«Η ικανότητά να μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και τον μικρότερο αριθμό αντισωμάτων με ακρίβεια είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», σημειώνει ο Δρ Λάριμερ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ακτινολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.
Και εξηγεί ότι «στόχος κάθε εμβολίου είναι να ωθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει αντισώματα, ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κορωνοϊού. Τεστ τα οποία ανιχνεύουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξέρουμε αν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ενδεχομένως να προβλέψουμε για πόσο καιρό διαρκεί αυτή η προστασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική ή επαγόμενη από τον εμβολιασμό ανοσία έναντι της COVID-19 δεν διαρκεί για πάντα και είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούν οι επιστήμονες για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας των πολιτών.
Στόχος των αμερικανών ερευνητών είναι λοιπόν να καταστήσουν εμπορικά διαθέσιμο των τεστ ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε χαμηλή τιμή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα.