Μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση αντιμετωπίζει η Βρετανία, με την πληρότητα στις εντατικές της χώρας να φτάνει στο 114% και τα κρούσματα να ανεβαίνουν δραματικά, ξεπερνώντας την Τρίτη τα 53.000, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της Γηραιάς Αλβιώνας. Σε μία, μόνο εβδομάδα, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 44%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία.

Η Ντάουνινγ Στριτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχαίτισης της διασποράς της φονικής νόσου, αποφάσισε την επιβολή ύψιστου συναγερμού ( Tier 4 ) και σε άλλες περιοχές. Η επέκταση της κόκκινης ζώνης ή αλλιώς του lockdown θα αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, τα τρία τέταρτα της Αγγλίας.

Ο αξιωματούχος της Υγείας ανακοίνωσε ότι τα βορειοανατολικά, τα τμήματα της βορειοδυτικής και της νοτιοδυτικής πλευράς ανεβαίνουν στον κόκκινο συναγερμό, στην κατηγορία 4, από τα μεσάνυχτα. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες περιοχές μπαίνουν στην κατηγορία 3, στον πορτοκαλί συναγερμό, συμπεριλαμβανομένου του Λίβερπουλ.

«Σχεδόν ολόκληρη η χώρα πρόκειται να είναι στην κατηγορία 3 και 4. Φοβάμαι ότι είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των αριθμών που έχουμε δει», δήλωσε ο Χάνκοκ.

Μιλώντας για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση θα τελειώσει την άνοιξη. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν τη Δευτέρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια πολίτες.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ραγδαία, ενώ υπάρχει το πλάνο να μεταφερθούν ασθενείς από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις με στόχο την αποσυμφόρηση.

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου επικρατεί ένα σκηνικό χάους, με ασθενοφόρα να φέρνουν διαρκώς νέα περιστατικά κορωνοϊού. Οι αρμόδιοι του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας σε αυτό το σκηνικό τρόμου έχουν θέσει επί τάπητος το σχέδιο στησίματος στρατιωτικών αντίσκηνων έξω από τα νοσοκομεία που ασφυκτιούν.