Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Oι υφασμάτινες μάσκες δεν αρκούν για να φρενάρουν την εξάπλωση της νόσου Covid-19 χωρίς την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, καθώς αφήνουν να διαπεράσουν αρκετά σταγονίδια που θα μπορούσαν να μολύνουν κάποιον που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο πέντε τύπους μάσκας: την μάσκα υψηλής προστασίας τύπου N95, την χειρουργική μάσκα, την υφασμάτινη μάσκα, την υφασμάτινη μάσκα διπλής στρώσης και μια υφασμάτινη μάσκα διπλώς στρώσης με αποσπώμενο φίλτρο.
Με μία ειδική συσκευή να εκτοξεύει στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια, όπως αυτά που εκτοξεύονται από τη μύτη μας όταν φτερνιζόμαστε ή όταν βήχουμε, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
Ο πρώτος τύπος μάσκας «N95» κατάφερε να εγκλωβίσει το 100% των σταγονιδίων ενώ μία κανονική υφασμάτινη μάσκα μπλόκαρε τουλάχιστον το 96,4% των σταγονιδίων.
Από την υφασμάτινη μάσκα μπορούν δηλαδή να διαπεράσουν πάνω από 1.000 σταγονίδια κατά το φτάρνισμα. Στην υφασμάτινη μάσκα διπλής στρώσης, μπορούν να διαπεράσουν πάνω από 600 σταγονίδια.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κάθε σταγονίδιο μπορεί να εμπεριέχει εκατομμύρια σωματίδια του ιού, από τα οποία, όταν κάποιος απέχει 1,8 μέτρα, μπορεί να μολυνθεί από τον ιό κατά την εισπνοή.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νew Mexico στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι, ενώ όλες οι μάσκες εμπόδιζαν τουλάχιστον το 95% των σταγονιδίων κατά τον βήχα και το φτάρνισμα , υπήρχε ακόμη ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας. «Η χρήση μάσκας προσφέρει ουσιαστική, αλλά όχι πλήρη, προστασία στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Kρίσνα Κότα .
Η σύσταση των ειδικών είναι ότι, οι μάσκες μπορεί να προσφέρουν περιορισμένη προστασία στα άτομα που τις φορούν, αλλά γενικά εμποδίζουν την μετάδοση της νόσου από άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού », πρόσθεσε ο Δρ Κότα.
«Δεν βοηθούν μόνο οι μάσκες. Είναι απαραίτητες τόσο οι μάσκες όσο και οι αποστάσεις», συμπλήρωσε. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluid», αναφέρει ότι η ομάδα ανέπτυξε μία συσκευή που «μιμείται» το βήχα και το φτέρνισμα από ανθρώπους.
Ωστόσο, σε αποστάσεις κάτω των 1, 8 μέτρων, περίπου το 3% των σταγονιδίων που μπορεί να διαπεράσει τη μάσκα και αιωρείται θα μπορούσε να μολύνει κάποιον με τη νόσο. Μ΄ένα μόνο φτάρνισμα, μπορούν να εκτοξευτούν έως και 200 εκατομμύρια σωματίδια του ιού.