Κατά 62% αυξάνεται ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης το 2021, αφού όπως ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη, «μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο, αποτελεί ο τομέας της Ψυχικής Υγείας».

Σύμφωνα με την κυρία Ράπτη, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος διαμορφώνεται στα 58 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ που ήταν για το 2020«αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιζητούμε -μαζί με τα έκτακτα έσοδα- να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Και συμπλήρωσε πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι «να ενισχύσουμε την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη ένταξη της Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, να στηρίξουμε την αποασυλοποίηση, να καταπολεμήσουμε το στίγμα και να ενθαρρύνουμε την ένταξη στην κοινότητα».

Έντεκα δράσεις για την Ψυχική Υγεία

Βάσει, λοιπόν, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία «ΨΥΧΑΡΓΩ» το οποίο θα παρουσιαστεί το 2021 και με ορίζοντα δεκαετίας, θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες 11 δράσεις:

• Λειτουργία σε 24ωρη βάση της δωρεάν τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Προβλέπεται στελέχωση της γραμμής από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού».

• Δημιουργία περαιτέρω προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης, με τη χρήση πλατφόρμας Τηλεϊατρικής για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τα μέλη των οικογενειών τους καθώς και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων.

• Επιπλέον προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση: στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους.

• Προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020.

• Δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία. Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν 5 Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο, ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

• Για το φάσμα του αυτισμού και την άνοια, αναπτύσσονται νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια σε όλη την Ελλάδα και δημιουργούνται προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας ή των φροντιστών τους.

• Για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής στο πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, σε εφήβους και νέους (ηλικίες 16-25) συστήνονται Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση. Στόχος των Μονάδων αυτών είναι η έγκαιρη πρόληψη των μακροχρόνιων επιπτώσεων και η διασφάλιση μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

• Δημιουργούνται Κέντρα Ημέρας και Συμβουλευτικής για τους φοιτητές με στόχο την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο φοιτητικό πληθυσμό των πανεπιστημίων.

• Δημιουργία Ψηφιακού Χάρτη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στις δομές Ψυχικής Υγείας. Με τη χαρτογράφηση όλων των δομών Ψυχικής Υγείας, ο πολίτης θα γνωρίζει τον πλησιέστερο διαθέσιμο φορέα στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για το πρόβλημά του.

• Στον ΟΚΑΝΑ δημιουργούνται 16 προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και δημιουργούνται 18 δομές: πέντε Πολυδύναμα Κέντρα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο), μία Μονάδα για αλκοόλ και νόμιμες εξαρτήσεις, πέντε Κινητές Μονάδες και έξι Κέντρα Ημέρας αστέγων και μη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

• Τέλος εκπονείται νέα 7ετής Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στους Δήμους, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ με σκοπό: την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και την ένταξή τους σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για την διαφάνεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, εκπονείται ήδη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών με στόχο την παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ειδικού χαρτοφυλακίου με σκοπό την προώθηση καινοτόμων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων.

«Το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί, περαιτέρω, με ποσά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον οποίο έχουμε υποβάλει σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας», σύμφωνα με τη Ζωή Ράπτη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα τις ημέρες των εορτών