«Όταν εγκριθούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε ή όχι». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται, προσθέτοντας ότι η έγκριση από το FDA και το MDA αποτελεί εξασφάλιση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας.

«Όσο θα βλέπει ο κόσμος ότι οι διπλανοί του εμβολιάζονται, πιστεύω ότι τελικά θα πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το γεγονός ότι τα κρούσματα πέφτουν στα αστικά κέντρα, όχι όμως στην περιφέρεια, εκτίμησε πως «μια πιθανή εξήγηση είναι ο τρόπος εργασίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως εργοστάσια ή συγκομιδή ελιάς, όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και να δημιουργούνται εστίες» και πρόσθεσε ότι «μπορεί επίσης να υπάρχει και μια αίσθηση ότι ‘εδώ δεν υπάρχει κορωνοϊός’».

«Πραγματοποιούνται πολλά τεστ συγκριτικά με πριν», διαβεβαίωσε, τονίζοντας πως «το στοίχημα είναι να κερδίσουμε μέρες, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, να μην πιεστούν άλλο τα νοσοκομείο, εωσότου έχουμε το εμβόλιο».

Άλλωστε, είπε, «έχουμε δεδομένα από τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν τα κρούσματα, οπότε ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες».

«Η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη», είπε σχετικά με την επομένη του lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι, «μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο. Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην επαρχία – Να μείνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές

Κορωνοϊός: Η παράταση του lockdown φέρνει πιο κοντά τα Χριστούγεννα – Πάει Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για «αυτοψία»