Πώς μπορεί να επηρεάζει η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα την πανδημία; Ελβετοί ερευνητές, σε πρόσφατη έρευνά τους που δημοσιεύεται στο Earth Systems and Environment, έδειξαν πως υψηλά ποσοστά σωματιδίων με μέγεθος μικρότερο από 2,5 μικρόμετρα μπορούν να διασπείρουν ή ακόμη και να ενισχύσουν κύματα κορωνοϊόύ SARS-CoV-2.

Η έρευνα που αναδεικνύει το ιδιαίτερο προφίλ της COVID -19, στηρίζεται στις ήδη διαπιστωμένες σχέσεις της ποσότητας μικροσωματιδίων με την εξάπλωση της γρίπης, καθώς ιταλική μελέτη είχε δείξει την ύπαρξη RNA του ιού της γρίπης στα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Την αύξηση της σωματιδιακής ύλης ευνοούν οι αλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα, όπως στις περιπτώσεις ομίχλης ή σκόνης από τη Σαχάρα.

Σύμφωνα με τον Mario Rohrer, ερευνητή στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, έρευνες στην Ιταλία και τη Γαλλία έδειξαν πως, μολονότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 2019, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα στο Παρίσι και το Λονδίνο σημειώθηκαν την άνοιξη του 2020, σε μία περίοδο που όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, υπήρχε αυξημένη συγκέντρωση σωματιδιακής ύλης στην ατμόσφαιρα.

Παρομοίως, στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020, παράλληλα με μια αραιή ομίχλη σε περιοχές του ελβετικού καντονιού Τιτσίνο που αύξησε τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σημειώθηκε έκρηξη εισαγωγών σε νοσοκομεία της περιοχής για COVID-19. Όπως, βέβαια, εξήγησε ο Mario Rohrer, δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως ένα καρναβάλι με 150.000 επισκέπτες εκείνες τις ημέρες πιθανότατα επηρέασε τη διασπορά του ιού.

Πέραν της μετάδοσης, η ερευνητική ομάδα κατέδειξε και τον κίνδυνο από την αυξημένη παρουσία μικροσωματιδίων ύλης στην ατμόσφαιρα όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού αλλά και για τη σοβαρότητα της νόσησης. Η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων, ιδίως των μικρότερων των 2,5 μικρόμετρων, προκαλούν φλεγμονή στις αναπνευστικές, πνευμονικές και καρδιαγγειακές οδούς και πήξη του αίματος που σε συνδυασμό με μια ιογενή λοίμωξη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή επιδείνωση της νόσου. Επιπλέον, η φλεγμονή βοηθά την επικόλληση σωματιδίων του ιού στα κύτταρα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές επεσήμαναν πως αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την μεταδοτικότητα και νοσηρότητα του SARS-CoV-2, κοινωνικοί, οικονομικοί και άλλοι παράγοντες θα επηρεάσουν σαφώς την πορεία της πανδημίας. Εντούτοις, τα νέα στοιχεία προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης προληπτικών μέτρων για μια δυνάμει υπερσυγκέντρωση σωματιδιακής ύλης, περιορίζοντας έτσι μια νέα έξαρση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από COVID-19.

 

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση τους θανάτους από Covid

Έρευνα: Κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κορωνοϊός – Έρευνα του Cambridge: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενισχύει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων