Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε όλους τους υγιείς ενήλικες φαίνεται να προκαλεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ΑZD1222, που αναπτύσσουν από κοινού η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα από την κλινική δοκιμή Φάση 2 που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από κλινικό δείγμα 560 υγιών εθελοντών, περιλαμβανομένων και 240 ατόμων άνω των 70 ετών. Από την αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτει λοιπόν ότι το ΑZD1222 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και παράγει όμοια ανοσοαπόκριση σε άτομα άνω των 56 ετών και εκείνων μεταξύ 18-55 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca δεν ανακοινώνει συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας όπως έχουν κάνει ήδη οι ανταγωνιστές της Pfizer/BioNTech και Moderna, το σημαντικό είναι ότι το εμβόλιο της προκαλεί διπλή ανοσοαπόκριση, (παραγωγή ανοσοκυττάρων και Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού) όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είτε με τη χαμηλή είτε με την βασική δοσολογία.

Συγκεκριμένα, τα Τ-κύτταρα παράγονται εντός 14 ημερών από την έγχυση της πρώτης δόσης και τα αντισώματα εντός 28 ημερών από την υπενθυμιστική (δεύτερη) δόση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του όποιου ιού, στην προκειμένη περίπτωση έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Σε ότι αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα στο The Lancet, το εμβόλιο φαίνεται να προκαλεί ελάχιστες.

O Δρ. Μαχεσι Ραμασαμι, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης εξηγεί ότι, «τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα μεταξύ των ηλικιωμένων ήταν ισχυρά και ενθαρρυντικά. Πρόκειται δηλαδή για την ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων με συνυπάρχοντα νοσήματα και με τον κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης από τη λοίμωξη COVID-19».

Και συμπληρώνει σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ότι, «ελπίζουμε αυτά να σημαίνουν ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στην προστασία των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, αλλά σε κάθε περίπτωση η μελέτη είναι σε εξέλιξη ώστε να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του».

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι Pfizer/BioNTech παρουσίασαν νεότερα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή του δικού τους εμβολίου, κάνοντας λόγο για αποτελεσματικότητα 95% σε 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19: μόνο οκτώ συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν νόσησαν ενώ στην ομάδα του εικονικού εμβολιασμού (placebo) νόσησαν 162 εθελοντές.

Ενω τη Δευτέρα η Moderna είχε ανακοινώσει αποτελεσματικότητα 94,5% για το δικό της εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές ότι λίγες ημέρες χωρίζουν πια στην ανθρωπότητα από την έγκριση ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε: 9 απαντήσεις για το «πού-πώς-πότε» του εμβολιασμού για την Covid-19

Οι νοσηλεύτριες που συγκίνησαν όλη την Ελλάδα: Σπεύδουν και άλλοι εθελοντές στη Θεσσαλονίκη!

Αγωνία για τη δεύτερη μέρα τηλεκπαίδευσης μετά τα προβλήματα στις συνδέσεις