Σε μια σειρά ενέργειες όπως είναι η διαβίβαση του σχετικού φακέλου στην Επιθεωρήτρια Δημόσιας διοίκησης και ο καταλογισμός των ποσών από την Εφορία, προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να διεκδικήσει το ποσό του rebate που δεν εισπράχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρίες εξαιτίας αμέλειας και άλλων μη σύννομων λόγων, την περίοδο 2006-2010.

Η ζημιά που προκλήθηκε για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 241 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι υπουργικές καταγγελίες γίνονται μόλις πέντε ημέρες αφότου με κυβερνητική τροπολογία, αυξάνεται η τιμή σε χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, πράγμα που συμπαρασύρει και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το rebate είναι το ποσοστό 3-4% που πρέπει να επιστρέφουν υποχρεωτικά οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι ο προνομιακός και καλύτερός τους πελάτης. Την επίμαχη περίοδο που αφορούν οι υπουργικές καταγγελίες, η αρμοδιότητα για το φάρμακο και το rebate ήταν στο υπουργείο Εργασίας και την κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε τις οφειλές των εταιρειών, την υπέγραφαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη αναλυτικότερα στις οφειλές τόνισε:

1) Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.

2) Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate. Η ζημιά για τη συγκεκριμένη χρονιά ανέρχεται σε 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

3) Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώθηκε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ύψους 40 εκ. Ευρώ ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2009, έως τον Σεπτέμβριο του 2010, υπουργός Υγείας ήταν η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αφορμή για την επαναφορά του θέματος στάθηκε η έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Δοίκησης που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα, προχώρησε στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:

1) Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο σήμερα Υπουργείο για την είσπραξη του rebate, που είναι το Υπουργείο Υγείας. (Από το 2012 η εποπτεία και ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ, που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του Rebate, ανήκει στο Υπουργείο Υγείας).

2) Δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.

3) Η υπουργός υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.

4) για τα έτη 2009-2010 προχώρησαν ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate.

5) Για τα έτη 2006-2007-και 2008. Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate

Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης,

«Με νομοθετική παρέμβαση θα καλύψουμε τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο», είπε η υπουργός εργασίας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι ετησίως κάθε χρόνο βεβαιώνονται περίπου 430 – 500 εκ ευρώ (rebade) τα οποία πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία.