Αποτελεσματικότητα της τάξης του 92% παρουσιάζει το εμβόλιο Sputnik V κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF).

Τα αποτελέσματα δίνονται στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση αντίστοιχων στοιχείων από την σύμπραξη Pfizer/BioNtech για το δικό τους υπό ανάπτυξη εμβόλιο BNT162b1, προφανώς σε μια προσπάθεια των ρωσικών αρχών να μείνουν στην «κούρσα» για ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το Ινστιτούτο Gamaleya γίνεται το δεύτερο που ανακοινώνει αποτελέσματα από την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Το Sputnik V έχει εγκριθεί από τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές για ευρεία χρήση από τον περασμένο Αύγουστο, γενόμενο έτσι το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο παγκοσμίως κατά της λοίμωξης COVID-19. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έγκρισή του χαρακτηρίστηκε πρόωρη καθώς συνέβη πριν καν την έναρξη των κλινικών δοκιμών Φάσης 3, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο.

«Βάσει στοιχείων φαίνεται ότι έχουν ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε Κύριλλος Δημητρίεφ, επικεφαλής του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων της Ρωσίας, αναφερόμενος στο ποσοστό 92% και προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια είδηση που κάποτε όλοι οι επιστήμονες θα εξιστορούν στα εγγόνια τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι εμβολιάστηκαν με το Sputnik V είχαν 92% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη κλινική δοκιμή Φάσης 3 βασίζονται σε στοιχεία από τους πρώτους 16.000 εθελοντές που είτε έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του Sputnik V είτε εικονικό εμβόλιο και αφορούν σε 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19. Πρόκειται για σαφώς χαμηλότερο αριθμό ατόμων σε σχέση με τους 94 των Pfizer/BioNTech που παρουσίασαν 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν στοιχεία από συνολικά 164 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19.

Το Ινστιτούτο Gamaleya πάντως συνεχίζει τη μελέτη του Sputnik V για περισσότερους από έξι μήνες, σύμφωνα με το RDIF και τα καταληκτικά δεδομένα προτίθενται να τα στείλει προς δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ως είθισται.

Η κλινική δοκιμή, στην οποία λαμβάνουν συνολικά μέρος 40.000 εθελοντές διεξάγεται σε 29 κλινικά κέντρα στη Ρωσία, με το ένα τέταρτο των εθελοντών να απαρτίζει την ομάδα ελέγχου, δηλαδή να έχουν υποβληθεί σε εικονικό εμβολιασμό.

Το Sputnik V εκτός από το ανώτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας συγκριτικά με το BNT162b1 βασίζεται και σε διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech βασίζεται στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό για να μεταφέρει τις πρωτεΐνες του κορωνοϊου SARS-CoV-2 στον οργανισμό του εθελοντή για να παραχθεί η ανοσοαπόκριση. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο ιικούς φορείς, τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26 που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, και χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους για να παραχθεί η ανοσοαπόκριση.

Σύμφωνα με το RDIF, μέχρι τώρα το εμβόλιο δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2020.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες Τρίτη ότι και τα άλλα δύο εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει η χώρα του είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Οι κλινικές δοκιμές έχουν ήδη δείξει και επιβεβαιώσει ότι, πρώτον τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεύτερον είναι όλα αποτελεσματικά», ήταν η ακριβής δήλωσή του, που την μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεις RIA.

Μαζικοί εμβολιασμοί τις προσεχείς εβδομάδες

Ο Αλεξάντερ Γκιντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Gamaleya σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Sputnik V είπε ότι «η δημοσίευση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι το Sputnik V είναι αποτελεσματικό και ανοίγουν τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό στη Ρωσία τις προσεχείς εβδομάδες».

Στη Μόσχα ήδη ετοιμάζεται ένα μεγάλο δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων και όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να το κάνουν από τον Δεκέμβριο εφόσον φυσικά είναι διαθέσιμες αρκετές δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο της πόλης Αναστασία Ράκοβα.

Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα παραγωγής σε ό,τι αφορά στο Sputnik V, με τη Ρωσία να έχει διακόψει προς το παρόν τη διαδικασία παρά τον αρχικό σχεδιασμό για 30 εκατομμύρια δόσεις εντός του 2020.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ έχει αναφέρει ότι τον Νοέμβριο θα παραχθούν 800.000 δόσεις και τον Δεκέμβριο 1,5 εκατομμύρια. Φυσικά θα χρειαστούν πολλές περισσότερες δόσεις του εμβολίου αφού το RDIF έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες για 270 εκατομμύρια δόσεις συνολικά. Ήδη είναι γνωστό ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει με την Ινδία να παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις και έναν ακαθόριστο αριθμό δόσεων με τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Τέλος, εκτός Ρωσίας κλινικές δοκιμές του Sputnik V διεξάγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία.