Μία άποψη που επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ήταν η ικανή συμβολή των παιδιών και ειδικότερα των σχολείων, στη διασπορά του νέου κορωνοϊού. Μετά από πολλές μελέτες και έρευνες, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά έχουν μικρότερη μεταδοτικότητα απ’ ότι οι ενήλικες. Τα στοιχεία που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από χώρες με υψηλά ποσοστά διασποράς, ή από χώρες που ήδη έχουν υποστεί το δεύτερο κύμα του φονικού ιού, είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Αυστραλία: Ελάχιστη η συμβολή των μαθητών στη διασπορά

Στην Αυστραλία διαπιστώθηκε ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι περιοχές που είχαν χαμηλά επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα, είχαν και λιγότερα καταγεγραμμένα κρούσματα στα σχολεία. Οι περιπτώσεις Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά κάτων των 10 ετών δεν ήταν τόσο μεταδοτικά όσο οι έφηβοι και οι ενήλικες. Όταν ο ασθενής μηδέν ήταν παιδί κάτω των 10 ετών, σπάνια προκλήθηκε μεγάλη διασπορά σε μία κοινότητα.

Στη Βικτώρια και ειδικότερα στη Μελβούρνη, όπου καταγράφηκε η μεγάλη έξαρση, εντοπίστηκαν 1.635 περιπτώσεις σε σχολικά συγκροτήματα, σε σύνολο 19.901 κρουσμάτων. Το 66% αφορούσε μεμονωμένα περιστατικά σε μαθητή ή εργαζόμενο και το 91% αφορούσε συρροές κρουσμάτων με λιγότερο από 10 άτομα. Σε ένα εκατ. μαθητές, μόλις 337 μπορεί να σχετίζονταν με μετάδοση του κορωνοϊού στο σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, μόλις 4 μαθητές και άλλοι 4 εργαζόμενοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Σκανδιναβία: Τα αντίθετα παραδείγματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Στη Σουηδία και τη Φινλανδία παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο. Δύο χώρες με τα ανάλογα καιρικά χαρακτηριστικά, αλλά με διαφορετικές τακτικές απέναντι στην πανδημία. Η μεν Φινλανδία έλαβε περιοριστικά μέτρα, η δε Σουηδία όχι. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά διασποράς στη σχολική κοινότητα δεν παρουσιάσαν μεγάλες αποκλίσεις.

Το κλείσιμο και το άνοιγμα των σχολείων στη Φινλανδία, δεν είχε σημαντικές συνέπειες στην εξέλιξη της πανδημίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους μαθητές του Δημοτικού. Το ίδιο συνέβη και στη Σουηδία, καθώς τα κρούσματα σε καθηγητές ήταν ελάχιστα.

Βρετανία: Μόνο στο 0.01% των σχολείων εμφανίστηκαν συρροές κρουσμάτων

Στη Βρετανία επέλεξαν την επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς μάσκες, αλλά με αποστάσεις και διαφορετικές ώρες έλευσης στις τάξεις. Τον πρώτο μήνα καταγράφηκαν 67 μεμονωμένα περιστατικά και 30 συρροές κρουσμάτων, ενώ υπήρξε συσχετισμός με την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μαθητές. Οι δε συρροές κρουσμάτων στα βρετανικά σχολεία, αποδείχθηκε πως είχαν πηγή εργαζόμενους και όχι μαθητές.

Μόλις το 0,01% των σχολείων στη Βρετανία είχαν συρροές κρουσμάτων, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλες περιοχές στον κόσμο, αποδεικνύει ότι τα σχολεία δεν επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της πανδημίας.

Το συμπέρασμα

Ανάλογα στοιχεία παρουσίασαν μελέτες σε πολλές χώρες, με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες και ακόμη μικρότερα μεταδοτικότητα από τα παιδιά, ιδιαίτερα του Δημοτικού.

Στα στοιχεία αυτά στηρίζεται και η τελευταία παραίνεση του ΠΟΥ, να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, καθώς τα παιδιά ακολουθούν κανόνες, φορούν μάσκες, κρατούν αποστάσεις και κοινωνικοποιούνται με βάση τα πραγματικά δεδομένα της εποχής και της συγκυρίας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Καλπάζει» στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός – 99.660 κρούσματα και 1.112 θάνατοι σε 24 ώρες