Νέες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό έρχεται να προσθέσει πρόσφατη μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία τα ανισχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού μειώνονται γρηγορότερα στους ασυμπτωματικούς σε σύγκριση με όσους νόσησαν από COVID-19.

Η έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, η οποία ανατέθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και δημοσιεύτηκε από το Imperial College, διαπίστωσε τη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης των ασθενών στην COVID-19 με την πάροδο του χρόνου και επιπλέον, το ρόλο της ηλικίας στη διάρκεια της ανοσίας, με τους ασθενείς 18-24 να χάνουν τα αντισώματα με βραδύτερο ρυθμό έναντι τω 75 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα, όπως έχει δείξει η μελέτη δειγμάτων από εκατοντάδες χιλιάδες Άγγλους πολίτες για το διάστημα Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των αντισωμάτων μειώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Παρά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα επεσήμαναν πως υπάρχουν πολλά ακόμα θολά σημεία σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας αλλά και τον ρόλο των αντισωμάτων. «Παραμένει ασαφές σε ποιο επίπεδο αντισωμάτων εξασφαλίζεται η ανοσία αλλά και ποια είναι η διάρκειά της» διευκρίνισε ο Paul Elliott από τη Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial.

Στην πρόσφατη μελέτη, πραγματοποιήθηκαν τρία τεστ διάγνωσης αντισωμάτων του νέου κορωνοϊού με τρύπημα δακτύλου σε 365.000 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες, μεταξύ 20 Ιουνίου και 28 Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των ατόμων με αντισώματα είχε μειωθεί κατά 26,5% τρεις μήνες μετά. Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθυσμός με αντισώματα μειώθηκε από το 6% στο 4,4%.

Βέβαια, σημειώνεται πως η μείωση συνέπεσε με τον περιορισμό της διασποράς του ιού στη Βρετανία έπειτα από το καθολικό lockdown ενός μήνα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με θετικά αποτελέσματα στα τεστ αντισωμάτων δεν άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύοντας πιθανότατα την επαναλαμβανόμενη ή μεγαλύτερη αρχική έκθεση στον ιό.

Όπως σχολίασε η Δρ Helen Ward, εκ των επικεφαλής ερευνητών, η ευρεία μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων με ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώνεται σταδιακά, ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί το ποσοστό κινδύνου αυτών των ανθρώπων σε μια επανέκθεση στον ιό. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο να εξακολουθούν όλοι την τήρηση των μέτρων προστασίας και να μην επαναπαύεται κανείς.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι ενήλικοι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν τον ιό δέκα φορές περισσότερο από τα παιδιά

Ασυμπτωματικοί και κυρίως… μεταδοτικοί οι νέοι ηλικίας από 20 έως 40 ετών