Την ανησυχία του για την επιμονή του κορωνοϊου στην Ελλάδα εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος λίγες ώρες πριν να παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας όλης της επικράτειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής από τον υπουργο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Έχουμε συρροές σε κλειστές δομές, σε όλη την Ελλάδα Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, οπουδήποτε μπορεί να έχουμε τοπική επιδημία. Ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ανεξέλεγκτα περιστατικά» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Επανέλαβε, δε, ότι «το λεωφορείο και ο συνωστισμός σε κλλειστούς χώρους είναι πηγη κινδύνου». Με αφορμή, μάλιστα, την γρίπη του 1918 ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «κράτησε 2 χρόνια, τόσο κρατάν αυτά και μετά μπαινουν σε μια ρουτίνα κάθε χρόνο».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί μέτρων ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «οι επιστήμονες θα ήθελαν λίγο πιο σκληρά μέτρα αλλά κατανοούν ότι πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση πόσο αντέχει η κοινωνία και η οικονομία». «Είναι μια απολύτως ασταθης ισορροπία, θέλει προσοχή σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από επιδημιολόγους αναφέρουν ότι στην Αττική το μεγαλύτερο «φορτίο» κορωνοϊού καταγράφεται στον δήμος της Αθήνας, στον δήμο Πειραιά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

  • Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
  • επίπεδο 2 επιτήρησης,
  • επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
  • επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Αυτό που δεν θα γίνει σήμερα είναι η ανακοίνωση νέων μέτρων όπως είπε κατηγορηματικά το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.