*Γράφει ο Μίλτος Σακελλάρης

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες για την κηδεία με τα πάνω από 100 άτομα που έγινε στο χωριό Μουρίκι της Θήβας, όπου φαίνεται πως έγινε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

«Στην κηδεία υπήρχαν πάνω από 100 άτομα. Είχαν έρθει και από άλλα χωρια. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε πυρετό αλλά δεν το είπε σε κανέναν», είπε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες η 63χρονη που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό είχε πυρετό, αλλά δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό σε οικισμούς του Δήμου Θηβαίων και Δήμου Χαλκιδέων, ενώ ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση περίπου 1.200 επαφών.

Εικόνες από το κέντρο του χωριού σήμερα το πρωί 

kafenia1
xwrio

Η ηλικιωμένη έχασε τον αδερφό της την περασμένη Παρασκευή και η κηδεία του έγινε στο χωριό καταγωγής τους την Κυριακή. Η ίδια εμφάνισε συμπτώματα αλλά παρευρέθηκε στην κηδεία. Λίγες μέρες μετά ο πυρετός της ανέβηκε πολύ με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία της. «Στην κηδεία δεν ήρθαν ούτε οι κόρες του θανόντος. Εκείνη γιατί ήρθε;», διερωτήθηκε κάτοικος της περιοχής στο «Θέμα» ξεκαθαρίζοντας πως δεν τηρήθηκε κανένα μετρο ασφαλειας και προστασίας για τον νέο κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θήβας είπε ότι «θετική είναι η αδερφή του νεκρού, ενώ θετικός βρέθηκε και ο σύζυγός της».

mouzakisi

Η ισχυρή σύσταση αφορά τους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:

● Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
● Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:

-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
-Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
-Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Σήμερα, τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρεθούν στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Νέο κρούσμα στην Αταλάντη – το 2ο στη Φθιώτιδα σε 24 ώρες

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν νωρίς το απόγευμα , 1 κρούσμα στη Φθιώτιδα, 4 στη Βοιωτία και 3 στην Εύβοια. Ωστόσο όπως προκύπτει από ανακοίνωση του δήμου Λοκρών, τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα και αφορά και αυτό την Αταλάντη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, είναι ο πατέρας του μωρού που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό πριν λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι αρχικά θετική είχε βρεθεί μόνο η μητέρα. Το δεύτερο κρούσμα προέκυψε από ανακοίνωση του Δήμου Λοκρών στο Facebook. Και οι δύο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε και την ανακοίνωση του Δήμου Λοκρών:
«Στο πλαίσιο διαγνωστικών τεστ που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης τη Δευτέρα διαγνώσθηκαν σήμερα 2 θετικά αποτελέσματα κατοίκων Αταλάντης. Και οι δύο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι τους. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.»

Ανησυχία και σε Καρδίτσα , Λάρισα και Τρίκαλα

Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 9 νέα κρούσματα Covid -19. Τα δυο κρούσματα αποτελούν επαφές κρούσματος (28/09/2020) και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσης, ενώ 6 ακόμη κρούσματα προσήλθαν και εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια και τρία στο Γ.Ν. Τρικάλων. Τέλος ένα κρούσμα δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και προέκυψε κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας των Κ.ΟΜ.Υ.

Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα Covid -19, με το ένα κρούσμα να αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (28/09/2020) με τον ασθενή να εξετάζεται σε ιδιωτικό εργαστήριο, ενώ 1 ακόμη κρούσμα εξετάστηκε κατόπιν συμπτωματολογίας στο Γ.Ν. Λάρισας. Τέλος 3 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο και προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως. Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θετικός στον κορωνοϊό είναι μαθητής. Μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη και σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έχει γίνει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος – του Β1 – της σχολικής μονάδας έως και τις 13 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα, για το περιστατικό έχει ενημερωθεί τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση.

Στην περιοχή της Καρδίτσας, καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα Covid -19. Τα 4 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων (24/09/2020) – (25/09/2020) και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλάτησης, ενώ 1 ακόμη κρούσμα αποτελεί επαφή κρούσματος (29/09/2020) και εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας. Δυο κρούσματα προέκυψαν κατόπιν δειγματοληψίας των Κ.ΟΜ.Υ σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης.