*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που νοσηλεύτηκαν από επιπλοκές της νόσου COVID-19, είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Aging Male», ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Mersin και το ερευνητικό κέντρο «Mersin City Education And Research Hospital» στην Τουρκία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών άρχισαν να μειώνονται από την ώρα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοιό.

«Ίσως αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που ορισμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης Σελαχιτίν Καγιάν, καθηγητής Ουρολογίας.

Ο ίδιος προσθέτει πως «η μελέτη του είναι η πρώτη που δείχνει ότι η νόσος COVID-19 σχετίζεται με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Και σε αυτό το σημείο ίσως να κρύβεται το μυστικό της ταχύτερης ανάρρωσης των γυναικών από τη νόσο Covid- 19 σε σχέση με τους άνδρες».

Σε χαμηλά επίπεδα, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας το αναπνευστικό. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η τουρκική έρευνα διεξήχθη σε 438 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: τους ασυμπτωματικούς, τους συμπτωματικούς που νοσηλεύτηκαν και τους ασθενείς που βρέθηκαν στις ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της νόσου Covid- 19.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, όσοι από τους άνδρες νόσησαν, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ασυμπτωματικούς. Eπιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν «υπογοναδισμό» – μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη – σε 113 άνδρες ασθενείς δηλαδή στο 51,1%.

Ο «υπογοναδισμός» εμφανίζεται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα της τεστοστερόνης ή είναι μειωμένη η ικανότητα παραγωγής σπέρματος.  Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι, οι ασθενείς που απεβίωσαν, είχαν σημαντικά χαμηλό μέσο όρο τεστοστερόνης από τους ασθενείς που κατάφεραν να επιβιώσουν.

Τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και στην πλειοψηφία των ασυμπτωματικών (65,2%), τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν χαμηλά με τους ασθενείς να έχουν μειωμένη λίμπιντο.