*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

 «Φουντώνουν» οι καταλήψεις  ενώ αυξάνεται και η λίστα των σχολείων που παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού.  Η «απάντηση» του υπουργείου στους μαθητές που χάνουν μαθήματα λόγω κορωνοϊού είναι η τηλεκπαίδευση ενώ ξεκίνησε και η συζήτηση για την αναπλήρωση ωρών, στους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων.

Στο υπουργείο Παιδείας δηλώνουν ότι θα είναι ευέλικτοι με τον τρόπο διδασκαλίας και για την αναπλήρωση ωρών όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι εναλλακτικες, ύστερα από 15 ημέρες χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι η περικοπή περιπάτων και εκδρομών και και μάθημα σε αργίες, προκειμένου να μην παραταθεί το διδακτικό έτος.

Κλειστό λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι το 0,2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα ενώ το υπουργείο προχωρά στις αρχές Οκτωβρίου στην τρίτη φαση πρόσληψης αναπληρωτών για να στελεχώσουν την τηλεκπαίδευση.

«Στον βαθμό που υπάρχει θέμα απώλειας ωρών, προφανώς τίθεται και θέμα αναπλήρωσής τους. Να είμαστε ξεκάθαροι: δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε, εδώ είμαστε να απαντήσουμε, αλλά τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο υπουργείο είναι σε κατάσταση επιφυλακής για τα θέμα των καταλήψεων, για τις οποίες το συντονιστικό των μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή του λέει ότι έχουν φθάσει τις 700 και εκτείνονται σε 35 πόλεις, ενώ επίσημα στοιχεία δεν έχoυν δοθεί από το my school. Στο υπουργείο λένε ότι ο αριθμός των καταλήψεων είναι μεταβαλλόμενος και άλλα σχολεία κάνουν τη μία μέρα κατάληψη και σταματούν την επόμενη και άλλα κάνουν για κάποιες ώρες και συνεχίζουν μαθήματα.

Σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, στο πλαίσιο του διαλόγου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση.

Η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το αίτημα για κυλιόμενο ωράριο είπε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν είναι λύση να πεις κλείνω τα σχολεία» και είπε πως «προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής. Αν μας υποδείξουν οι ειδικοί είτε θα αυστηροποιήσουμε τα μέτρα είτε θα τα χαλαρώσουμε».«Οι καταλήψεις δεν έχουν καμία θέση, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», υπογράμμισε η υπουργός και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει δια ζώσης εκπαίδευση».

Οι καταλήψεις εξακολουθούν πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των κλειστών σχολείων λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός των σχολείων που δεν θα λειτουργήσει σήμερα ανέρχεται στα 150, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αττική, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, αυτή τη στιγμή. Στην περίπτωση κλεισίματος λόγω κορωνοϊού δεν μιλάμε ωστόσο για ολόκληρο το σχολείο αλλά για κάποιο τμήμα ή τμήματα αυτών των 150 σχολείων , ενώ το «λουκέτο» της κατάληψης, που συνήθως μπαίνει από μικρή ομάδα μαθητών, αφορά σε όλο το σχολείο.