Περισσότερα από 60 παιδιά έχουν γεννηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στην πολλά υποσχόμενη μέθοδο της έγχυσης αυτόλογου πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma ή PRP) στις ωοθήκες.

Το PRP ωοθηκών, που γίνεται με συλλογή αίματος από την ίδια τη γυναίκα, το οποίο υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση για να απομονωθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και στη συνέχεια εγχύεται απευθείας στις ωoθήκες και τη μήτρα, επαναφέρει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο σε πολλές γυναίκες. Έτσι, οι γυναίκες παράγουν δικά τους ωάρια και μπορούν να κυοφορήσουν με φυσική σύλληψη και όχι με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η μέθοδος, που έχει αναλυθεί σε πολυκεντρική μελέτη, αρχικά στην Ελλάδα στη συνέχεια στις ΗΠΑ και έπειτα και σε άλλες χώρες, απευθύνεται σε περιεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν.

Αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα βρίσκονται τρεις επιστήμονες από το γνωστό Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΗANABUSA του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευθούν στην εφαρμογή του PRP ωοθηκών. Συγκεκριμένα, ο κλινικός ερευνητής Μ. Feret, η γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής D. Leblanc και η ειδική νοσηλεύτρια Αi Veda θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή της μεθόδου από την επιστημονική ομάδα της Γένεσις Αθηνών, με επικεφαλής τον γυναικολόγο με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Κωνσταντίνο Πάντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιστημονική ομάδα του Δρ. Πάντου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιούν διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του PRP ωοθηκών στην επαναφορά ή διατήρηση του φυσικού καταμήνιου κύκλου, στην επίτευξη φυσικής σύλληψης και αν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες σε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι μελέτες έχουν εγκριθεί και δημοσιευθεί στη διεθνή βάση δεδομένων για τις κλινικές μελέτες ClinicalTrials.gov της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής (U.S. National Library of Medicine) και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ.