Στοιχεία από το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε η εθελόντρια στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, φέρνει το CNN.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, περιγράφεται η περίπτωση της 37χρονης εθελόντριας που «εκδήλωσε επιβεβαιωμένη εγκάρσια μυελίτιδα» μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου AZD1222. Η γυναίκα εισήχθη για νοσηλεία στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η αναφορά περιγράφει επίσης πως η ασθενής είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στα αρχές Ιουνίου και ήταν μια χαρά. Πήρε την δεύτερη δόση στα τέλη Αυγούστου και ενώ ήταν εκτός σπιτιού στις 2 Σεπτεμβρίου, κάνοντας τρέξιμο, «είχε μια πτώση με τράνταγμα». Σύμφωνα με την έκθεση δεν είχε κάποια εμφανή βλάβη στην σπονδυλική στήλη όταν εξετάστηκε από γιατρούς, υποστηρίζει το CNN.

Την επόμενη ημέρα, είχε δυσκολία στο περπάτημα, πόνο και αδυναμία στα χέρια, πόνο και μειωμένη αίσθηση στον κορμό, κεφαλαλγία και μειωμένη ικανότητα χρήσης των χεριών της.

Η έκθεση αναφέρει επίσης δύο φορές ότι η γυναίκα διαγνώστηκε με «επιβεβαιωμένη εγκάρσια μυελίτιδα», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διαγνωστεί κάτι παρόμοιο σε άλλους εθελοντές που λαμβάνουν μέρος στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Ο νευρολόγος που παρακολουθεί την ασθενή σημειώνει επίσης στην έκθεση ότι, η γυναίκα έχει αρχίσει να αισθάνεται πλέον καλύτερα.

Το πόρισμα με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου εστάλη στους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του AZD1222 στις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CNN.

Ήδη η AstraZeneca ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, όχι όμως και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με τον Δρ. Άνθονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικων Νόσων των ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και πάλι οι κλινικές δοκιμές και στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τσιόδρας: Στο «πορτοκαλί» η Αττική – Πάμε στη λήψη περισσότερων μέτρων