Το υποψήφιο εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύσσει η Moderna, δημιούργησε μια «πολλά υποσχόμενη ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους ασθενείς» σε μια κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου, ανακοίνωσε η αμερικάνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας την Τετάρτη.

Η εταιρεία δοκίμασε το εμβόλιο σε 10 ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 και 10 ηλικιωμένους ηλικίας 71 ετών και άνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κάθε συμμετέχων έλαβε δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου σε διάστημα 28 ημερών.

Οι εθελοντές παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ανοσίας στον ιό και τα «δολοφονικά» Τ-λεμφοκύτταρα, δήλωσε η Moderna για τα αποτελέσματα των δοκικών, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Επιπλέον, τα αντισώματα που παρήχθησαν ήταν υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Το εμβόλιο φαίνεται επίσης να είναι αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν κόπωση, ρίγη, πονοκεφάλους και πόνο στο σημείο που έγινε η ένεση, αν και τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο ημέρες, ανέφερε η εταιρεία.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα 170 και πλέον εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, τουλάχιστον 31 εξ αυτών βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.

 

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Πέθανε 83χρονος στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας – Στους 248 οι νεκροί στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Στους 90 οι υγειονομικοί που είναι θετικοί σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Κικίλιας: Πιεζόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα – Σοβαρότητα μέχρι να έχουμε εμβόλιο