Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τη στιγμή που η χώρα μας μετρά σχεδόν 1.300 κρούσματα σε μόλις δέκα ημέρες, ειδικοί στον χώρο της Υγείας,  κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για ένα «δυναμικό δεύτερο κύμα», όπου η κατάσταση αρχίζει να «ξεφεύγει».

Μάριος Λαζανάς: «Τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν»

Για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊο, έκανε λόγο ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Λαζανάς μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση έχει ξεφεύγει, υπάρχει, όμως, αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

«Ο κόσμος ίσως το έχει πάρει αψήφιστα, νομίζει ότι είναι μία απλή γρίπη, επειδή προσβάλλει περισσότερο τους νέους και έτσι τα νοσοκομεία δεν έχουν γεμίσει από ανθρώπους με κορωνοϊό».

Όπως τονίζει ο κ. Λαζανάς «χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια και από εμάς και από την κυβέρνηση αν θέλουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα».

«Είμαστε λαός ατίθασος. Δεν χρησιμοποιούνται σωστά οι μάσκες. Μπορεί να είναι επίπονη η χρήση της μάσκας, αλλά οφείλουμε να τη φοράμε σωστά για να μας προστατεύσει», ενώ για τον περιορισμό στα ωράρια λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια ο γνωστός λοιμωξιολόγος επισημαίνει:

«Μέτρα όπως ο περιορισμός στα ωράρια λειτουργίας των μπαρ πρέπει να γίνουν καθολικά, μην περιμένουμε να εμφανιστούν τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα».

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Βόμβες» κορωνοϊού οι ασυμπτωματικοί

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μίλησε στο OPEN για την αυξημένη ανησυχία για πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού, μετά την έξαρση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ένα οριζόντιο lockdown ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά πρέπει να το προλάβουμε πριν ξεφύγει. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, λαμβάνουμε μέτρα. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, υπήρξε παρέμβαση. Αυτή την περίοδο είχαν πυκνότητα κρουσμάτων αυτές οι περιοχές.

Καθημερινά γίνονται έως και 10.000 τεστ κι έχουν αυξητική τάση. Για τους γιατρούς δεν φτάνουν ποτέ τα τεστ, αλλά η επάρκεια είναι ικανοποιητική. Το R0 φαίνεται να ανεβαίνει από τη μονάδα κι αυτό προκαλεί ανησυχία.

Οι νέοι είναι δυστυχώς πιο χαλαροί, πιο ανέμελοι. Τα όρια μεταξύ ασυμπτωματικών η ηπίως ασυμπτωματικών δεν είναι ευδιάκριτα. Μπορεί κάποιος να έχει πονοκέφαλο, που είναι σύμπτωμα και να πάει στη δουλειά του ή να κυκλοφορήσει και να διασπείρει τον ιό» είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε πως «οι ηλικιωμένοι πήραν το μάθημά τους και προσέχουν εν αντιθέσει με τους νεότερους σε ηλικία».

Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΕΣΥ μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη αύξηση νοσηλευομένων.

Παγώνη: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», τόνισε.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως «αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε».

Όπως είπε με τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα μπορούν οι νέοι και να διασκεδάσουν και να πάνε τις διακοπές τους και να βγουν.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε.»