Χρήστος Χατζησπύρου   –  Φωτογραφίες: William Faithful

 

Ποιες είναι οι αλλαγές στα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό και ηλεκτρικό – Σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας σε Μέσα Μεταφοράς – Μπλόκα σε σημεία της Αθήνας και στα διόδια

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί βρίσκονται σε διαφορά μπλόκα σε όλη την Αθήνα και στα διόδια, ελέγχοντας τα οχήματα των ΜΜΜ για την τήρηση των μέτρων που εξήγγειλε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας και καταπολέμησης της COVID-19, υπάρχουν βέβαια και αυτοί που φορούν την μάσκα απλά για να αποφύγουν το πρόστιμο, ενώ υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία η οποία επιμένει να αδιαφορεί επιδεικτικά.

Έλεγχοι της Αστυνομίας για μάσκες

Από το πρωί πάντως, η τροχαία έκοψε αρκετά πρόστιμα ύψους 150 ευρώ σε επιβάτες οι οποίοι δεν φορούσαν την μάσκα τους.

athina-elegxoi__3_
athina-elegxoi__4_
athina-elegxoi__5_
athina-elegxoi__6_
athina-elegxoi__7_

Αλλαγές στα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό και ηλεκτρικό

Σε μια σειρά μέτρων για τον κορωνοϊό και την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ήδη ξεκίνησε ανάκληση των αδειών του προσωπικού, ενώ οι αρμόδιοι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

athina-elegxoi__8_
athina-elegxoi__9_
athina-elegxoi__10_
athina-elegxoi__11_
athina-elegxoi__1_
athina-elegxoi__2_

Αναλυτικά σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ τι αλλάζει στα δρομολόγια

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών.

Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών: 

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

– Από χτες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

– Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

– Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης -ιδίως η χρήση μάσκας- και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.