Φόβους ότι βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα «πυροδοτούν» τα 58 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν και ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολό τους, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα»: Tα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.
Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: Τα 28 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας κι ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τρία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο, είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (παππούς, γιος και εγγονός) από την Καλλονή. Ο παππούς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και γιος και εγγονός παραμένουν στο σπίτι τους, σε καραντίνα.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Το πρόβλημα πλέον είναι τόσο έντονο, ώστε να υπάρχουν πιέσεις από τοπικούς βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης ώστε οι πύλες προς και από τις συγκεκριμένες χώρες να κλείσουν άμεσα.
Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.
Στο μεταξύ, 13 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
Διαβάστε επίσης
Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τον Ιούλιο!
Κορωνοϊός: Θετικά αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς από την χορήγηση πλάσματος