Έτοιμος να αναλάβει τις υποχρεώσεις της υγείας των δημοτών του είναι ο δήμος Δάφνης-Υμηττού μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα της αναβάθμισης των ΚΕΠ Υγείας των δήμων που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, παρουσία πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκαν οι σκοποί του πρωτοποριακού υγειονομικού προγράμματος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα ο σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η σωστή πληροφόρηση πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών για την αναβαθμισμένη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας και τις δυνατότητες τους ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών και η διασύνδεση των ΚΕΠ Υγείας με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Οι τέσσερις δήμοι που προχωρούν πρώτοι στο σχέδιο της προστασίας της υγείας των δημοτών θα είναι και οι πιλότοι του προγράμματος, αυτοί είναι ο δήμος Αγίας Βαρβάρας, ο δήμος Δάφνης-Υμηττού, ο δήμος Μεγαρέων και ο δήμος Νέας Σμύρνης.

Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών.

Μέσα από αυτοματοποιημένα συστήματα, το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες στο προσωπικό τους λογαριασμό, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται αρχικά το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό του είναι έντεκα και είναι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η ανοια.

Στην συνάντηση εργασίας μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, η πολιτική εκπρόσωπος και υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας Γεωργία Σκιαδοπούλου και η συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ Νταίζη Παπαθανασοπούλου.