*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να μπαίνει σταδιακά σε μία νέα φάση έξαρσης. Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης, μάλιστα, ίσως υποδηλώνει ότι το πέρασμα από το πρώτο πανδημικό κύμα στο δεύτερο αποδειχθεί συντομότερο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν, με τους κύκλους του ιού να διαδέχονται ο ένας τον άλλο.
Κι αυτό, ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εφτά μήνες μετά την έλευσή του καταγράφονται περισσότερα 10.110.000 κρούσματα παγκοσμίως (στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια) και περισσότεροι από 501.000 νεκροί με τον ρυθμό εξάπλωσης (R0) να έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 21 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μόνο τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Στην Ευρώπη, εμφανίζονται εστίες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η επιβολή καραντίνας σε περιοχή του Βερολίνου και της Λισαβώνας επανάφερε το κλίμα ανησυχίας της άνοιξης.
Στις ΗΠΑ, αν και είχε επιτευχθεί μία σχετική επιβράδυνση, ο χάρτης της πανδημίας διευρύνεται καθημερινά, ενώ ολόκληρες πολιτείες επαναφέρουν μέτρα πριν καν αυτά αρθούν με τον υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ να προειδοιποιεί ότι «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και το “παράθυρο” για να την ελέγξουμε κλείνει».
Η Λατινική Αμερική έχει πληρώσει βαρύ τίμημα με πρώτη τη Βραζιλία. Η Ασία και η Μέση Ανατολή ταλανίζονται ακόμα, ενώ συνολικά 210 χώρες ανά τον κόσμο έχουν πληγεί από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος στη Γερμανία Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76. Τρεις θάνατοι σημειώθηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο και 256 κρούσματα, φθάνοντας τα 193.449. Μέχρι τώρα, η Γερμανία αντιμετωπίζει τοπικά τις αναζωπυρώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέβαλε ξανά lockdown, εξαιτίας δεκάδων κρουσμάτων σ’ ένα εργοστάσιο συσκευασίας κρέατος. Η Γαλλία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Το σύνολο των νέων ημερήσιων κρουσμάτων αυξήθηκε αξιοσημείωτα. Στην Πορτογαλία ξανακλειδώθηκαν μέσα πολίτες, μεταξύ των οποίων και αυτοί που κατοικούν στα βόρεια προάστια της Λισαβόνας.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και δύο εβδομάδες και έξι θανάτους. Σε δεινή θέση βρίσκονται και χώρες των Βαλκανίων. Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αρμενία είναι στο κόκκινο. Η Βρετανία συνεχίζει την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με σύσσωμη των επιστημονική κοινότητα της χώρας να προειδοποιεί για επικείμενο δεύτερο κύμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία και την προέλαση του ιού στην Αφρική. Μέσα σε 24 ώρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11.225, φθάνοντας τον αριθμό των 356.442. Οι δε νεκροί τείνουν να ξεπεράσουν τις 10.000, με διάχυτη την εκτίμηση ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μικρότεροι των πραγματικών.
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ανέφερε 60 νέα περιστατικά μόλυνσης, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών από την 4η Μαΐου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι TBS στο Τόκιο. Η χώρα της Ασίας, όμως, στην οποία ο κορωνοϊός καλπάζει είναι η Ινδία. Εκεί καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά η ινδική κυβέρνηση προχωρά σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία.
Η Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα εστία σε προάστιο της πρωτεύουσας Σεούλ. Αλλά ούτε η Κίνα λέει να ξεπεράσει το πρόβλημα. Στο Πεκίνο, οι αρχές επανέφεραν ορισμένους περιορισμούς για τους πολίτες, καθώς ξέσπασε ένα νέο κύμα μολύνσεων σε μεγάλη αγορά χονδρικής στην πόλη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσι, το Τέξας, το Ιλινόι, η Φλόριντα και η Μασαχουσέτη καταγράφουν πάνω από 100.000 κρούσματα. Η Νέα Υόρκη συνεχίζει να πλήττεται όσο καμία άλλη πόλη, με 31.362 θανάτους και 391.923 καταγεγραμμένα κρούσματα. Οι περισσότερες παραλίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση. Μόνο στη Φλόριντα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Σαββάτου ήταν 132.545
Όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο είναι ακόμα εδώ, αλλά και έχει περάσει στην αντεπίθεση. Η άρση των περιοριστικών μέτρων για να αποφευχθούν δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, έχει διευκολύνει την εξάπλωση, μετά τη συρρίκνωσή του στις εβδομάδες του lockdown.
Χαρδαλιάς από Μυτιλήνη: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τους ελέγχους για κορωνοϊό στα νησιά