Μόλις τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, αριθμός που δείχνει την χαμηλή διασπορά του ιού στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν επίσης δύο θάνατοι (με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 168 νεκρούς από την Covid-19), ενώ  21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση. Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσής του τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος – το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών, ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στην ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της Covid-19, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 100.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.853, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

«Οι κορωνοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2). Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.

Ο Λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία.

Ερωτηθείς για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι. Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορές και στις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση και επί αυτού του ζητήματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.
Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών και το αν και πότε θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία. «Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και τα ειδικά σχολεία τις οδηγίες για τα δημοτικά», είπε.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να φθάσουν και στην Ελλάδα δόσεις εμβολίου, εφόσον πάρουν έγκριση- με δεδομένο ότι ήδη χώρες κάνουν κινήσεις για να εξασφαλίσουν- απάντησε ότι θέλει παρακολούθηση, προσοχή και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε βάση δοκιμών θα είναι ασφαλές. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, ώστε το εμβόλιο τελικά να γίνει κοινό αγαθό. Ήδη, υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις- είδα σε μια χώρα το εμβόλιο έχει αποδοχή μόνο από το 25%, πρέπει να γίνουν διαδικασίες κοινής προμήθειας και να μην ενθαρρύνονται θεωρίες συνωμοσίας». 

Ειδήσεις σήμερα

Οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ