Τους λόγους για τους οποίους ενδείκνυται η χρήση μάσκας σε χώρους όπου δεν είναι εφικτό να κρατάμε αποστάσεις από άλλους ανθρώπους καταδεικνύει ένα βίντεο που δημοσίευσε η Deutsche Welle . Το εν λόγω βίντεο βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι σταγονίδια σάλιου από την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερα από 10 λεπτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια της δυνατής ή ακόμα και της κανονικής ομιλίας, χιλιάδες σταγονίδια στοματικών υγρών απελευθερώνονται στον αέρα. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τη μελέτη, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα, που περιλάμβανε την ομιλία μέσα σε ένα ειδικό «κουτί» με και χωρίς μάσκα. Με τη χρήση λέιζερ, μέτρησαν τον αριθμό των σταγονιδίων σάλιου, και πόση ώρα αυτά παρέμεναν στον αέρα.

Στο βίντεο που δημοσιεύει η Deutsche Welle απεικονίζεται ο διασκορπισμός των σταγονιδίων στον αέρα με και χωρίς τη χρήση μάσκας και η διαφορά είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης μάσκας, ειδικά σε χώρους όπου ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο και δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια

Νέες ενδείξεις ότι τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία, αποτελούν ένα δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαρωτικό το τρίτο «κύμα» της κανονικότητας – Τι αλλάζει σε σχολεία, μετακινήσεις και εμπορικά κέντρα