«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι υπάρχει σύνδεση», σημειώνει ο Δρ. Patrick D. Lyden, καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. «Αλλά θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο ότι εάν βασιστούμε σε αναλυτικά στοιχεία και στα δεδομένα -που πραγματικά χρειαζόμαστε περισσότερα-, τότε πρέπει να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε κάτι με σιγουριά».

Ο Patrick Lyden, ο οποίος συνέγραψε τον οδηγό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association) για το πώς να χειριστούν οι θεράποντες ένα εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια λοίμωξης από κορωνοϊό, συμπληρώνει ότι ανεπίσημα υπάρχει «σημαντικός αριθμός πολύ σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων αυτήν την περίοδο σε ασθενείς με COVID-19».

Το γιατί συμβαίνει αυτό συμβαίνει δεν είναι πάντως ξεκάθαρο, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από τους ασθενείς αυτούς είχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Μια δεύτερη σχετική ανησυχία, είναι εάν ο COVID-19 μπορεί να προκαλεί αυξημένη πήξη του αίματος, που θα μπορούσε επίσης να επιφέρει εγκεφαλικό -υπήρξαν αναφορές για τέτοια εγκεφαλικά επεισόδια σε σχετικά νέους ασθενείς με COVID-19.

«Το έχω δει με τα μάτια μου, να συμβαίνει: υγιείς νέοι με λοίμωξη από κορωνοϊό να παθαίνουν εγκεφαλικό». Παρόλα αυτά, δεν είναι έτοιμος ακόμη να επιβεβαιώσει τη σύνδεση. «Έχουμε σηκώσει την κεραία μας, κοιτάζουμε και ψάχνουμε», αναφέρει ο Patrick Lyden.

H Δρ Thanh Nguyen, διευθυντής της νευροενδοαγγειακής υπηρεσίας στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και καθηγητής νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ακτινολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, συμφώνησε ότι έως ότου τα στοιχεία είναι ισχυρότερα, είναι νωρίς για να συνδεθεί ο COVID-19 με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και αυτή υπενθυμίζει τους συνηθισμένους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή). Για τη, δε, πήξη του αίματος, υποστηρίζει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής που προκαλείται από τον ιό, θα μπορούσε επίσης και να οφείλεται στην ακινησία και στην παραμονή στο κρεβάτι. Διότι αν ο COVID-19 προκαλούσε τέτοια πήξη, η Thanh Nguyen θα περίμενε να δει περισσότερες αναφορές για προβλήματα που σχετίζονται με αυτό.

Διέξοδο στις απορίες ενδεχομένως να δίνει η εκδοχή του να προκαλεί ο COVID-19 εγκεφαλίτιδα, με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αν κάποιος είχε εγκεφαλικό και μολυνθεί από τον ιό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.