Ο χρόνος που αντίστροφα μετρούσε από το γενικό lockdown του Μαρτίου έληξε και σήμερα ύστερα από 52 ημέρες τα καταστήματα λιανικής άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για τους καταναλωτές.

Η πρώτη μέρα επανεκίνησης των επιχειρήσεων βρίσκει τους υπαλλήλους αλλά και τους πελάτες μουδιασμένους. Άλλωστε οι ημέρες καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν αρκετές και πλέον ο κόσμος που έχει βγει στα μαγαζιά κάνει τις πρώτες αναγνωριστικές του έρευνες πριν μπει σε ένα κατάστημα.

Βέβαια η νέα πραγματικότητα έχει φέρει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο από σήμερα και στη συνέχεια ένας πελάτης θα μπαίνει και θα αγοράζει ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια.

Τα ρούχα ψεκάζονται με ατμοκαθαριστή

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Απολυμαίνουν ρούχα με αποστειρωτή με ακτίνες UV

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Πώς δοκιμάζουμε παπούτσια στην νέα εποχή

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Στην αυτοψία του protothema.gr φαίνονται τα μέτρα που οι καταστηματάρχες ετοίμαζαν εδώ και λίγες ημέρες πριν σηκώσουν τα ρολά τους, δείχνοντας έτοιμοι να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοίού.

Όπως φαινεται μια πελάτισα που μπαίνει σε καταστήμα υποδημάτων κάθεται να δοκιμάσει το παπούτσι που επιθυμεί. Βγάζει τα δικά της υποδήματα φοράει ειδικά καλτσάκια που της παραχωρεί το κατάστημα και δοκιμάζει τα παπούτσια. Στη συνέχεια τα καλτσάκια αυτά πετάγονται ενώ στον επόμενο πελάτη θα δοθούν νέα καλτσάκια. Με αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρίζονται τα παπούτσια που δεν θα αγοραστούν.

Μάσκες, αντισυπτικά και γάντια είναι τα νέα αξεσουάρ στο ντεκόρ μιας βιτρίνας καταστήματος ρούχων, ενώ το σίδερο ατμού το νέο υπερόπλο των καταστηματαρχών ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Και όχι μόνο. Ακόμη και αποστηρωτές με ακτίνες UVC έχουν βάλει οι καταστηματάρχες ενώ όταν το κατάστημα θα κλείσει μετά το τέλος της λειτουργίας ειδικές λάμπες θα απολυμαίνουν το χώρο με τα ρούχα.

katasthma_arsh_karantinas_6
katasthma_arsh_karantinas_5
katasthma_arsh_karantinas_2

Ωστόσο, εκτός από μάσκες και αντισηπτικά, οι πελάτες πρέπει να τηρούν και αποστάσεις ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για το πόσα άτομα εισέρχονται σε κάθε κατάστημα.

Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα ρούχων 20 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να μπουν εως 4 άτομα, Σε ένα κατάστημα 20 έως 100 τετραγωνικών μέτρων μπαίνουν 4 άτομα συν ένα άτομο ανα 10 τετραγωνικά μέτρα. Ενώ, άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων μπαίνουν 12 άτομα συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι προσφορές ενώ στα καταστήματα υπάρχουν και αφίσες με τις οδηγίες προς τους καταναλωτές.

katasthma_arsh_karantinas_8
katasthma_arsh_karantinas_4
katasthma_arsh_karantinas_3
katasthma_arsh_karantinas_

Η έναρξη των καταστημάτων έχει οριστεί να είναι η 10η πρωινή εκτός από καταστήματα πώλησης χρωμάτων και άλλων βιομηχανικών ειδών που θα ξεκινούν από τις 7 το πρωί.

Τα καταστήματα που ξεκινούν είναι εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου,ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop). Και φυσικά επαναλειτουργουν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών. Τέλος ανοίγουν και πάλι, οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, οι υπηρεσίες διαιτολογίας.