Ως ένα λεπτό κι ευαίσθητο ζήτημα χαρακτήρισε τον εμβολιασμό των υγειονομικών εργαζομένων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς από το protothema.gr αν εξετάζεται το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού αντιγριπικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία, ενόψει και του πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού τον ερχόμενο χειμώνα, παράλληλα με εκείνο της γρίπης.

Σημειώνεται πως στις δομές υγείας ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί επιλογή και στάση ευθύνης για περίπου 1 στους 3 εργαζόμενους. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός για τη γρίπη κάθε χειμώνα πρέπει να είναι υποχρεωτικός πρωτίστως για την προστασία των ασθενών αλλά και οι «αρνητές» του εμβολίου που θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν, παρά την κομβική θέση που κατέχουν στο σύστημα υγείας.

«Πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά είναι θέμα ευθύνης κι όχι υποχρέωσης»

«Είναι θέμα ευθύνης και όχι υποχρέωσης ο αντιγριπικός εμβολιασμός των υγειονομικών εργαζομένων. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εμπεριέχει ζητήματα για την προσωπική ελευθερία του ατόμου, για την επιλογή του ατόμου, για τα συνταγματικά δικαιώματα, για την ενδεχόμενη ποινή σε σχέση με την μη τήρηση της υποχρεωτικότητας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού προς τους υγειονομικούς οι οποίες είναι αυστηρές και συγκεκριμένες ως προς το θέμα της αντιγριπικής θωράκισής τους.

«Πρέπει να εμβολιάζονται, συστήνεται και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Και φυσικά ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος κορωνοϊού, γιατί θα περιορίσει την κυκλοφορία ενός ιού εξίσου επικίνδυνου, όπως ο ιός της γρίπης, που επηρεάζει ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Θέμα προς εξέταση από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς

Μάλιστα, ο καθηγητής παρατήρησε πως το θέμα του εμβολιασμού για τη γρίπη είναι ένα θέμα προς εξέταση από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. «Η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν προβλέπεται καθολικός εμβολιασμός πληθυσμού στην Ευρώπη. Περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθούν για το θέμα αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Θα δούμε αν θα αλλάξει η στρατηγική προσέγγιση για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος μάλιστα στο αντιγριπικό εμβόλιο υπογράμμισε πως πράγματι δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα, παρόλα αυτά υπολογίζεται πως γλιτώνει χιλιάδες ζωές στον κόσμο. «Στην Ελλάδα κερδίζονται εκατοντάδες ζωές, στις ΗΠΑ χιλιάδες, έχει γίνει μάλιστα και σχετική μελέτη που έχει δείξει πως σώζονται έως και 6.000 ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο» σημείωσε ο καθηγητής και έκλεισε την τοποθέτησή του για την αξία του εμβολιασμού επικαλούμενος μια φράση του αείμνηστου καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Τριχόπουλου ο οποίος είχε πει πως το όφελος των εμβολίων δεν φαίνεται, καθώς βλέπουμε τις ζωές εκείνων που χάθηκαν, ακόμη και εμβολιασμένοι για τη νόσο με την οποία πάλεψαν και όχι τις ζωές εκείνες που κερδήθηκαν

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Θα ανοίξουν με 15 μαθητές ανά τάξη, αποστάσεις 1,5 μέτρου και… μεμβράνη στους υπολογιστές

Στο «401» στρατιωτικό νοσοκομείο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Εμβόλια για κορωνοϊό με «καθαρό» και αδρανοποιημένο ιό η νέα ελπίδα των ειδικών