Η Lilliya Konovalova βρέθηκε πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητας καθώς γέννησε δίδυμα με διαφορά 11 εβδομάδων το ένα από το άλλο!
Όταν η Lilliya έμεινε έγκυος σε δίδυμα, δεν περίμενε ότι θα ζούσε δύο τοκετούς για μια κύηση!
Κι όμως, η 29χρονη από το βόρειο Καζακστάν βρέθηκε δύο φορές στο νοσοκομείο, μία τον Μάιο για τη γέννηση της κόρη της και μία μέσα στον Αύγουστο για τη γέννηση του γιου της.
Τα δίδυμα γεννήθηκαν με διαφορά 11 εβδομάδων, διάστημα που θεωρείται πολύ σπάνιο -αλλά όχι πρωτόγνωρο- για τοκετό διδύμων. Το παγκόσμιο ρεκόρ κρατά η γέννηση διδύμων με 87 ημέρες διαφορά που σημειώθηκε το 2012, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν είναι μόνο η ημερομηνία των γενεθλίων που χωρίζει αυτά τα δύο δίδυμα, αλλά και το γεγονός ότι κυοφορήθηκαν σε δύο ξεχωριστές μήτρες.
Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα τους είχε «δίδελφυ μήτρα». Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει μία στις 2.000 γυναίκες και περιγράφεται ως ύπαρξη δύο μητρών στο σώμα της γυναίκας. Οι συνθήκες ανάπτυξής της δημιουργούνται στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής, όπου παρατηρείται μια διαταραχή του σχηματισμού της μήτρας. Αντί δηλαδή να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου.
Ωστόσο, οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης όπως αυτή της Lilliya Konovalova, όπου κάθε έμβρυο αναπτύσσεται στη δική του ξεχωριστή μήτρα, είναι μόνο μία στα 50 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί, στις γυναίκες με δίδελφυ μήτρα, οι πιθανότητες σύλληψης ενός διδύμου σε κάθε μία από τις μήτρες είναι μία στις 25.000.
Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, με την εγκυμοσύνη της Konovalova να αποτελεί εξαίρεση λόγω του γεγονότος ότι τα δύο βρέφη γεννήθηκαν σε δύο διαφορετικές περιστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο συμβάν είναι σπάνιο για δύο λόγους.
Συνήθως, μετά τον τοκετό του ενός διδύμου, οι συσπάσεις της γυναίκας θα αρχίσουν να υποχωρούν. Κάποιες φορές, όταν το πρώτο μωρό από τα δίδυμα γεννιέται πολύ πρόωρα, οι γιατροί αφήνουν το δεύτερο να κυοφορηθεί στη μήτρα της μητέρας όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Konovalova, αφού η κόρη της γεννήθηκε μόλις την 25η εβδομάδα της κύησης – ελάχιστα μετά το όριο που ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, αντίθετα με τον γιο της που είχε πολύ περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί μέσα στο μητρικό περιβάλλον. Τόσο η μητέρα όσο και τα δύο βρέφη χαίρουν αυτή τη στιγμή άκρας υγείας, με την οικογένεια αυτής της παράξενης εγκυμοσύνης να είναι έτοιμη να επιστρέψει σπίτι με όλα τα μέλη της.