Φορούσε τους φακούς επαφής της σχεδόν κάθε μέρα και δεν τους έβγαζε ούτε όταν κολυμπούσε ούτε όταν έκανε μπάνιο, κάτι που της προκάλεσε σοβαρά προβλήματα όρασης. Ανέπτυξε μία σπάνια μόλυνση που την άφησε σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι.
Η 41χρονη γυναίκα που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφθηκε τον οφθαλμίατρό της επειδή είχε θολή όραση, πόνο και ευαισθησία στο φως στο αριστερό της μάτι για δύο μήνες, σύμφωνα με το περιστατικό που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.
Ενημέρωσε τους γιατρούς πως φορούσε φακούς επαφής μίας χρήσης που συνέχιζε να τους φορά ακόμα και όταν κολυμπούσε ή έκανε μπάνιο.
Στην εξέταση φάνηκε πως η όρασή της ήταν 20/200 στο αριστερό της μάτι το μεταίχμιο πριν τυφλωθεί εντελώς. Το δεξί της μάτι δεν είχε επηρεαστεί καθόλου.
Οι γιατροί έβλεπαν ότι ο κερατοειδής χιτώνας της ασθενούς ήταν θολός. Ακολούθως πραγματοποίησαν ακόμα μία εξέταση στο μάτι με τη χρήση ειδικού τύπου βαφής για να εκτιμήσουν τη ζημιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης κάθε βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα θα χρωματιζόταν πράσινη. Πράγματι ένα σημείο στον κερατοειδή χιτώνα της γυναίκας εμφανίστηκε με πράσινο χρώμα.
«Τα δείγματα που λήφθηκαν από το μάτι της και εξετάστηκαν ήταν θετικά για κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba keratitis), μία σπάνια παρασιτική λοίμωξη του κερατοειδούς χιτώνα. Η μόλυνση είναι γνωστό ότι επηρεάζει την όραση και σχετίζεται με τη χρήση των φακών επαφής», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της αναφοράς Δρ. Lanxing Fu.
Η ακανθαμοιβάδα είναι μία αμοιβάδα που συναντάται συχνά στο νερό, το χώμα και τον αέρα. Οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής αντιμετωπίζουν ένα κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή τη μόλυνση αν πλένουν τους φακούς τους με νερό της βρύσης, αν κολυμπούν ή αν κάνουν μπάνιο με αυτούς.
Πρόσφατα ένας άνδρας από τη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε είχε προσβληθεί από κερατίτιδα λόγω ακανθαμοιβάδας γιατί φόρεσε τους φακούς επαφής του όταν έκανε μπάνιο, κάτι που τον άφησε τυφλό από το ένα μάτι.
Χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στη γυναίκα αντιμετωπίστηκε η μόλυνση. Εντούτοις η απώλεια όρασης από το αριστερό μάτι παρέμεινε εξαιτίας μίας ουλής που είχε δημιουργηθεί στον κερατοειδή της χιτώνα. Ένα χρόνο μετά η γυναίκα υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση κερατοειδούς. Μετά το χειρουργείο η όραση από το αριστερό της μάτι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα.