Η Jennifer Michele είχε πάντα εξαιρετική ικανότητα στη διακόσμηση χώρων. Αυτό το ταλέντο την ώθησε να ξεκινήσει καριέρα ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων δημιουργώντας το 2007 τη δική της εταιρία. Κι ενώ όλα προμήνυαν μία λαμπρή καριέρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά σε ηλικία μόλις 29 ετών υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνέβη ένα πρωί του Νοεμβρίου στο Vail του Κολοράντο, όπου η Michele ζούσε με τον τότε σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Έκατσε ξαφνικά και άγαρμπα στον καναπέ ζαλισμένη.

Ενώ είπε πως ήταν καλά και πήγε να ξαπλώσει, κάτι στη συμπεριφορά της προβλημάτισε τους οικείους της οι οποίοι όταν πήγαν στο υπνοδωμάτιο τη βρήκαν αναίσθητη και δεν μπορούσαν να την ξυπνήσουν για αρκετά λεπτά. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου οι γιατροί την είδαν αμέσως δίνοντας εντολή να μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Denver. Εκεί οι γιατροί της είπαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και δοκίμαζαν να της μιλήσουν, αλλά αυτή δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει ούτε να γράψει.

«Είναι τόσο ενοχλητικό, γιατί όλα είναι μέσα στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να επικοινωνήσεις», δήλωσε αργότερα η Michele.

Σύντομα οι γιατροί ανακάλυψαν την αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κοπέλα είχε γεννηθεί με σύνθετη μεσοκολπική διαφραγματική διαταραχή (ή μεσοκολπικό έλλειμμα). Με απλά λόγια είχε μικρές τρύπες στην καρδιά της. «Έμοιαζε με ελβετικό τυρί», δήλωσε ο καρδιολόγος Δρ. Lee MacDonald. «Ένας θρόμβος πέρασε από μία από τις τρύπες στην καρδιά της και έφτασε στον εγκέφαλό της προκαλώντας το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Αν και ο θεράπων ιατρός ήταν εξοικειωμένος με την πάθηση λόγω μίας χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς που είχε παρατηρήσει κάποτε, στην προκειμένη περίπτωση η εξέλιξη της τεχνολογίας του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μία μη επεμβατική μέθοδο για την αποκατάσταση του προβλήματος της νεαρής γυναίκας.

Με τη βοήθεια του νευρολόγου, Δρ. Christopher Fanale, ο Δρ. MacDonald έκλεισε τις τρύπες με μία ειδική συσκευή που «ταξίδεψε» στην καρδιά της Michele μέσω ενός καθετήρα που εισήχθη στη μηριαία αρτηρία της ασθενούς. Αυτό της επέτρεψε να σηκωθεί και να περπατήσει την ίδια μέρα.

«Με τις τρύπες να έχουν πια καλυφθεί, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μειωθεί δραματικά», δήλωσε ο Δρ. MacDonald συμβουλεύοντας παράλληλα τους νέους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και να μην αγνοούν τυχόν σημάδια και συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφότου πήρε εξιτήριο, η Michele επέστρεψε στη δουλειά της, αντιμετωπίζοντας όμως προβλήματα επικοινωνίας. Η μειωμένη ικανότητα ομιλίας της επηρέασε και τα παιδιά της. «Ήταν μία δύσκολη μεταβατική περίοδος για όλους», δηλώνει.

Συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα λογοθεραπείας και μερικές φορές τραγουδούσε τις λέξεις. Τελικά λίγο καιρό μετά κατάφερε να πει τις πρώτες τις λέξεις.

Αν και η Michelle προχώρησε και δημιούργησε μία επιτυχημένη επιχείρηση, εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου. Της είναι δύσκολο να γράψει όπως μπορούσε κάποτε, αφήνει το βοηθό της να της διαβάσει τα e-mail ενώ όταν αγχώνεται ή είναι κουρασμένη συχνά δε μπορεί να βρει τη σωστή λέξη. «Πρόσφατα είπα σε ένα φίλο “μου αρέσει αυτή η ορχιδέα” ενώ κοιτούσα μία ελιά», δήλωσε.

Για να διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση χρειάζεται 10 με 13 ώρες ύπνου και αρκετό χρόνο ξεκούρασης. «Προηγουμένως ήμουν αχόρταγη, τα ήθελα όλα και δεν ήμουν καθόλου υπομονετική. Τώρα ζω τη στιγμή», δηλώνει.

Σε αυτό το πνεύμα, η Michele έγινε πιο εκλεκτική σχετικά με τις δουλειές που αναλαμβάνει, και αποδέχεται μόνο εκείνα που την εμπνέουν. Έφυγε από το Vail και μετακόμισε στο Whitefish της Μοντάνα ενώ τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ένα γραφείο στη γενέτειρά της, τη Laguna Beach της Καλιφόρνια, όπου ο 13χρονος γιος της, Jens και η 13χρονη κόρη της Isabella θα πάνε στο ίδιο σχολείο που είχε πάει και η ίδια.

«Το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ. Μου άνοιξε νέους ορίζοντες και με οδήγησε σε άλλες προοπτικές», καταλήγει η Jennifer Michelle.