Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες όταν η 13χρονη Sydney Ridlehoover ζήτησε από τους γονείς της να την πάνε με το αυτοκίνητο μέχρι το εμπορικό κέντρο κοντά στο σπίτι τους στο Columbus του Οχάιο για να κάνει βόλτα με μια φίλη της. Τα δύο κορίτσια περπατούσαν προς την είσοδο του εμπορικού όταν οι γονείς της Sydney την είδαν να πέφτει απότομα στο έδαφος και να μην ξανασηκώνεται.

Μόλις ο Peter Hubby, πατριός της Sydney, και η μητέρα της Tracy Elsinger, έτρεξαν προς το μέρος της για να δουν τι συμβαίνει, διαπίστωσαν ότι το κορίτσι έτρεμε και έβγαζε περίεργους ήχους κατά την αναπνοή της, πράγμα που τους έκανε να πιστέψουν ότι είχε πάθει κάποιου είδους κρίση.

Η μητέρα φώναζε απεγνωσμένα για βοήθεια, όταν ένας νοσηλευτής που έμενε εκεί κοντά έσπευσε στο πλευρό της Sydney και της έκανε άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (τεχνητή αναπνοή) αφού – όπως συνειδητοποίησε – το κορίτσι είχε πάθει καρδιακή ανακοπή.

Ένας γιατρός που εκείνη την ώρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας βοήθησε κι αυτός στην προσπάθεια διάσωσης, ζητώντας έναν απινιδωτή από το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού κέντρου, με τον οποίο προσπάθησε να ρυθμίσει – έστω και προσωρινά – τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό που είχε προκαλέσει την καρδιακή ανακοπή.

Το ασθενοφόρο κατέφθασε εκείνη ακριβώς τη στιγμή και μετέφερε τη Sydney στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε νάρκωση, με τους γιατρούς να μη μπορούν να προσδιορίσουν τις βλάβες που είχαν δημιουργηθεί σε εκείνη τη φάση.

Όταν η Sydney ξύπνησε, δυσκολευόταν να απαντήσει σωστά σε κάποιες ερωτήσεις, κάνοντας τους γιατρούς να παρατείνουν τη νοσηλεία της μέχρι να ξεκαθαρίσει το «θολό τοπίο» που είχε δημιουργηθεί στο κεφάλι του 13χρονου κοριτσιού. Και πράγματι, το τοπίο ξεκαθάρισε και η Sydney επέστρεψε σύντομα στην καθημερινότητά της.

Αν και οι γιατροί τότε δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την υποκείμενη νόσο της Sydney, θεώρησαν ότι ίσως να πρόκειται για μια μορφή αρρυθμίας, συγκεκριμένα της κοιλιακής μαρμαρυγής. Έτσι, μετά το περιστατικό αυτό, ο θεράπων γιατρός πραγματοποίησε επέμβαση εμφύτευσης απινιδωτή στην καρδιά της Sydney, έτσι ώστε να την προστατεύσει άμεσα αν εμφανιστεί ξανά αυτή η θανατηφόρος αρρυθμία.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και η μητέρα της Sydney είχε έρθει αντιμέτωπη με παρόμοιο περιστατικό που εμφανίστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία, αφού έπασχε από μια πάθηση γνωστή ως υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Οι εξετάσεις που ακολούθησαν το περιστατικό της Sydney αποκάλυψαν μια γονιδιακή μετάλλαξη – την ίδια που έχει και η μητέρα της – η οποία ενδεχομένως να συνδέεται με καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τους 366.000 και πλέον ανθρώπους στις ΗΠΑ που έρχονται αντιμέτωποι με καρδιακή ανακοπή έξω από κάποιο νοσοκομείο κάθε χρόνο, περίπου το 90% πεθαίνει. Αν, όμως, πραγματοποιηθεί άμεσα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι δύο ή και τρεις φορές περισσότερες.

Για το λόγο αυτό, μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη η Sydney, η οικογένειά της υποβλήθηκε σε εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής ανάνηψης, με το 13χρονο κορίτσι να τονίζει πως «μια καρδιακή ανακοπή μπορεί να μη σου συμβεί ποτέ. Επειδή, όμως, κάποιος δίπλα μου γνώριζε την τεχνική της καρδιοπνευμνονικής ανάνηψης, σήμερα ζω και μπορώ να ζω κανονικά και να πηγαίνω στο σχολείο και θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό».