Αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές διακρίσεις που μπορεί να αποσπάσει μία καινοτόμος φαρμακευτική εταιρεία. Κι αυτό γιατί δεν επιβραβεύεται μόνο η αποτελεσματική δράση της στην ανακάλυψη νέων θεραπειών αλλά και η ταυτόχρονη δέσμευσή της στους «πράσινους» στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στις αρχές της βιώσιμης λειτουργίας. Η AstraZeneca βραβεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκόβη με το Terra Carta Seal Award, τόσο για την προσήλωσή της στην καινοτομία και την επιδίωξή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτήν, όσο και για τις πρωτοβουλίες της ως προς την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Μία πρόκληση, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο και κανείς δεν έχει ανοσία», τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca.
Στόχος του προγράμματος Ambition Zero Carbon που ήδη υλοποιεί η AstraZeneca είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως και το 2025, οι οποίες προέρχονται από την παγκόσμια δραστηριότητά της, καθώς και η διασφάλιση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας της μέχρι το 2030. Στο στόχο αυτό εστιάζει και η δραστηριότητα της AstraZeneca Ελλάδος. Προς την επίτευξή του είναι προσανατολισμένη η λειτουργία των γραφείων της. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο διαμορφώνονται και οι συνεργασίες της με προμηθευτές και συνεργάτες.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, η εταιρεία σχεδίασε και εφαρμόζει από το 2019 με μεγάλη επιτυχία το τετραετές πρόγραμμά της «Προστατεύουμε το Περιβάλλον… με Πράξεις». Στο πλαίσιό του, οι άνθρωποι της AstraZeneca έχουν συμμετάσχει σε ενέργειες καθαρισμού ακτών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης και έχουν συνδράμει στην αναδάσωση στο Νέο Βουτζά, σε δασική έκταση που είχε πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2018. Παράλληλα, η AstraZeneca έχει συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή αναβάθμιση πάρκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φροντίζοντας για τον φωτισμό τους με εγκατάσταση ηλιακών κολώνων.
Από το 2015, σε παγκόσμιο επίπεδο η AstraZeneca έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως 60% και τη χρήση νερού έως 20% ενώ την προηγούμενη χρονιά περισσότερο από το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησε προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.