Η Novartis προχώρησε στην υπογραφή αρχικής συμφωνίας με τη Roche για τη διάθεση παραγωγικής ικανότητας και τη μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή της δραστικής ουσίας τοσιλιζουμάμπη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του οποίου στην προκαλούμενη από COVID-19 πνευμονία ελέγχονται σε διάφορες κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Roche σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής θα μεταφερθεί στη μονάδα παραγωγής δραστικών ουσιών της Novartis στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η αρχική συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τη διαδικασία επικύρωσης.

«H Novartis δεσμεύεται ανεπιφύλακτα για την συνεργασία με τη Roche και την διάθεση των δοκιμασμένων της παραγωγικών ικανοτήτων στον τομέα των βιολογικών φαρμακευτικών προϊόντων», δήλωσε ο Steffen Lang, Head of Technical Operations και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Novartis. «Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στον κόσμο, η Novartis μπορεί να διαθέσει τις δυνατότητες παραγωγής φαρμάκων της σε πολλαπλά μέτωπα».

Η τοσιλιζουμάμπη έχει λάβει επίσης έγκριση για τη θεραπεία της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, της συστημικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας και συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών λόγω CAR-Τ κυττάρων. Η τοσιλιζουμάμπη διατίθεται ως σκεύασμα για ενδοφλέβια και υποδόρια χρήση.

Το Μάρτιο, η Novartis ανακοίνωσε την υπογραφή αρχικής συμφωνίας με την CureVac για την παραγωγή του mRNA και της δραστικής ουσίας του υποψηφίου εμβολίου για την COVID-19 CVnCoV σε μια νέα μονάδα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας της Novartis, στο Kundl της Αυστρίας, με σκοπό να βοηθήσει τη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19. Επίσης, τον Ιανουάριο υπογράφηκε μια αρχική συμφωνία με την BioNtech για την διάθεση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της στο Stein της Ελβετίας για την παραγωγή του εμβολίου για την COVID-19.