Η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι πλούσια σε αντικαρκινικά φυτοθρεπτικά.
Οι φλούδες με έντονα χρώματα έχουν περισσότερες προστατευτικές ουσίες από τη σάρκα των φρούτων και των λαχανικών και ορισμένες υπάρχουν αποκλειστικά στη φλούδα.
Για παράδειγμα, το μήλο με τη φλούδα του έχει κατά 75% περισσότερη κουερσετίνη, το βασικό αντικαρκινικό φυτοθρεπτικό, από ό,τι το καθαρισμένο μήλο -αρκεί βέβαια να επιλέγουμε βιολογικά φρούτα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.
Η έκθεση των λαχανικών σε υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο σε νερό μειώνουν σημαντικά την ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.
Είναι καλύτερο να τρώτε τα λαχανικά ωμά ή, αν τα θέλετε μαγειρεμένα, ψήνετέ τα στον ατμό, στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία ή σωτάρετέ τα ελαφρά.
Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα