Τα ψάρια (ανοικτής θάλασσας, ιχθυοκαλλιεργειών και γλυκού νερού), αποτελούν μία από τις καλύτερες πρωτεϊνικές τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας.
Εκτός από τις πρωτεΐνες, περιέχουν πολλά ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και πολλές βιταμίνες (A, B, D).
Τα θαλασσινά ψάρια είναι παράλληλα πλούσια σε ιώδιο και πολλά ιχνοστοιχεία.
Ψάρια πλούσια σε λιπαρά, αλλά σαφώς λιγότερα όσον αφορά τα κορεσμένα σε σχέση με το κρέας, είναι: η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, η λακέρδα, η πέστροφα, ο παχύς τόνος κ.α.
Αντίθετα, χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλλά πλουσιότερο πρωτεϊνικό περιεχόμενο, χαρακτηρίζει τον απλό τόνο, τον μπακαλιάρο, το σολομό κ.α.
Ούτως ή άλλως όμως, η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα κάνει ιδανική φυσική τροφή για τη μείωση των επιπέδων της LDL- χοληστερόλης, την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος και γενικά την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πηγή: NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας