Το γαϊδουράγκαθο είναι πρώτης τάξης βότανο που προστατεύει το ήπαρ από τη χημική τοξικότητα. Διεγείρει τη φάση Ι και τη φάση ΙΙ των διαδρομών ενζυματικής αποτοξίνωσης του ήπατος, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου και βοηθά τα άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία ή παίρνουν άλλα τοξικά φάρμακα.

Η σιλιμαρίνη, το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου, έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πιο ισχυρές ουσίες για την προστασία του ήπατος. Το γαϊδουράγκαθο είναι εγκεκριμένο για χρήση στην ηπατική βλάβη, γιατί έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη σύνθεση νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλιά κατεστραμμένα.

Η χρήση γαϊδουράγκαθου για λίγες εβδομάδες, μερικές φορές τον χρόνο, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα που πίνουν συχνά αλκοόλ, καταναλώνουν λιπαρά γεύματα, έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή παίρνουν τακτικά φάρμακα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει τον προστατευτικό ρόλο αυτού του βοτάνου κατά του καρκίνου. Η σιλιμαρίνη ρυθμίζει την ανισορροπία ανάμεσα στην επιβίωση και τον θάνατο των κυττάρων (απόπτωση). Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμεταστατική ιδιότητα.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα