Το φρέσκο παντζάρι είναι ο καλύτερος φίλος του ήπατος. Το ζωηρό, πορφυρό χρώμα του οφείλεται στις βεταλαΐνες, φυτοχημικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα παντζάρια είναι από τις πιο πλούσιες πηγές βεταΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία και αποτοξίνωση του ήπατος.

Η βεταΐνη βοηθά το ήπαρ να διασπά τα λίπη, τα οποία κατόπιν μεταφέρονται στο λεπτό έντερο μέσω της χολής. Έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να προλαμβάνει και αναστρέφει την ηπατική βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα παντζάρια προστατεύουν επίσης το ήπαρ από διάφορες τοξικές ουσίες, όπως κάποια φάρμακα και παρασιτοκτόνα.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα