Τις ευεργετικές ιδιότητες των μύρτιλων και την ποσότητα κατανάλωσης που θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία εξετάζει σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο The Journals of Gerontology.

«Από τη δεκαετία του 1990, η έρευνα για τα οφέλη των μύρτιλων έχει αυξηθεί σημαντικά», γράφει ο Δρ. Donald K. Ingram. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα φρούτα έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με πολλά άλλα φρούτα. Επιπλέον έχουν αναγνωριστεί πολλοί μηχανισμοί για τον τρόπο που τα μύρτιλα ωφελούν την υγεία, όπως π.χ. χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους».

Μία από τις μελέτες βρήκε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων μύρτιλων ημερησίως θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση. Υπεύθυνες γι’ αυτή τη δράση θεωρούν οι ερευνητές τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά που δίνουν στα μύρτιλα το σκούρο χρώμα τους.

Άλλες μελέτες έδειξαν γνωστικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την κατανάλωση μύρτιλων. Σε μία εξ αυτών τονίστηκε ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες βελτίωνε την απόδοση σε τεστ μνήμης μίας ομάδας γηραιότερων ενηλίκων. Παρομοίως ακόμα μία δημοσίευση εστιάζει στα οφέλη των συμπληρωμάτων με μύρτιλα, στη μνήμη τόσο των παιδιών όπως και των γηραιότερων ενηλίκων με ήπια γνωστική βλάβη.

Στο σύνολο των ερευνών περιλαμβάνεται επίσης μία μελέτη σε ζωικά μοντέλα η οποία δείχνει βελτιωμένη απόδοση της μνήμης σε αρουραίους που λάμβαναν συμπληρώματα μύρτιλων συγκριτικά με πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου που δεν κατανάλωναν μύρτιλα.