Οι καρποί της καρυδιάς (κάρυα, κοινώς καρύδια) πήραν κατά τον Πλούταρχο το όνομά τους από το «κάρος», γιατί εκείνοι που κοιμούνται κάτω από καρυδιά εισπνέουν τη βαριά μυρωδιά της και πέφτουν σε βαθύ ύπνο.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, πάντως, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών επί 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο σχήμα του σπέρματος, την ποσότητα, την κινητικότητα και τη ζωηρότητά του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Μόλις 25 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα παρέχουν περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή». Έρευνες δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα καρύδια μπορούν να μας προσφέρουν πολλά, εάν τα καταναλώνουμε με τον σωστό τρόπο, καθώς είναι οι πιο ωφέλιμοι ξηροί καρποί, περιέχοντας τις διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Πρέπει να περιλαμβάνονται συχνότερα σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι πλούσια σε ευεργετικές για την υγεία ουσίες αλλά και σε θερμίδες. Ιδανική είναι η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών κάθε μέρα, που είναι περίπου 10 καθαρισμένα καρύδια (χωρίς τσόφλι, αλλά με τη φλούδα τους).

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ