Το κουνουπίδι ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες της οικογένειας Β. Παρέχει αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, φυτικές ίνες που ενισχύουν την πέψη και την απώλεια βάρους, χολίνη που είναι απαραίτητη για τη μάθηση και τη μνήμη και πολλά ακόμα συστατικά που είναι σημαντική για την καλή υγεία και σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Πέψη
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, στοιχεία σημαντικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη διατήρηση της υγείας της πεπτικής οδού και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές φυτικές ίνες μπορεί, επίσης, να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής. Έτσι, η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει σχετιστεί με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενισχύει την απώλεια βάρους στους πάσχοντες από παχυσαρκία.

Καρκίνος
Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων και μειώνουν το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το I3C που βρίσκεται συχνά στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Τα προηγούμενα 30 χρόνια, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ένωση σουλφοραφάνη βοηθά στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταστείλει το ένζυμο ιστόνο δεακετυλάση (HDAC), που εμπλέκεται στην εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων. Οι επιστήμονες μελετούν τη σουλφοραφάνη για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για το μελάνωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, του προστάτη και του παγκρέατος. Αν, λοιπόν, τα τρόφιμα που περιέχουν σουλφοραφάνη μπορούν να καταστείλουν τα ένζυμα HDAC, θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως τμήμα της αντικαρκινικής θεραπείας.

Μνήμη
Η χολίνη είναι ένας σημαντικός και ευέλικτος παράγοντας που μοιάζει με βιταμίνη και συμβάλλει στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και στη μνήμη. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών παλμών, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Δυνατά οστά
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος στα οστά και οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών λειτουργώντας ως τροποποιητής των βασικών πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και αποτρέποντας την έκκριση ασβεστίου στα ούρα.

Υγιές κυκλοφορικό
Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, αλλά η πρόσληψη βιταμίνης Κ μαζί με το ασβέστιο μπορεί να μειώσει αυτές τις πιθανότητες.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Η αποτελεσματική κίνηση που αναστρέφει τη νόσο και μειώνει το λίπος στο ήπαρ

Το εξωτικό λαχανικό που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

Το σούπερ αντιοξειδωτικό τρόφιμο που θωρακίζει την καρδιά – Έχει ελάχιστες θερμίδες