Ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια… Τα πυρηνόκαρπα φρούτα, δηλαδή αυτά που έχουν πυρήνα (καρπό) στο εσωτερικό τους, είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή, προστατεύοντας έτσι την υγεία και αντιμετωπίζοντας τα σημάδια της γήρανσης.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά πέντε οφέλη που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα φρούτα στην υγεία μας και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα εντάξουμε άμεσα στη διατροφή μας.

Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μπορεί τα πυρηνόκαρπα φρούτα να μην είναι πλούσια σε κάλιο, όπως για παράδειγμα οι μπανάνες, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί η συνιστώμενη πρόσληψη των 4.700 mg ημερησίως, ακόμα και αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση. Τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση υγιών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθώντας το σώμα να αποβάλει το πλεονάζον νάτριο. Τα περισσότερα πυρηνόκαρπα φρούτα προσφέρουν το 6-9% των ημερήσιων αναγκών του ατόμου σε κάλιο.

Διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος
Τα πυρηνόκαρπα φρούτα έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, ενώ ταυτόχρονα έχουν και λίγες θερμίδες (περίπου 75-100 θερμίδες ανά μερίδα). Αν, λοιπόν, θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας, ένα νεκταρίνι ή ένα μπολ κεράσια μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε να μη χαλάσετε τη διατροφή σας όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό. Επιπλέον, τα φρούτα αυτής της κατηγορίας είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Ενισχύουν την υγεία των ματιών
Το βερίκοκο και το μάνγκο περιέχουν β-καροτίνη, μια μορφή της βιταμίνης Α που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. «Έχει αποδειχθεί ότι η β-καροτίνη απορροφά το επιβλαβές μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Μπορείτε, λοιπόν, να προσλάβετε τη μισή από την ποσότητα βιταμίνης Α που χρειάζεστε καθημερινά από μισή κούπα φρέσκα βερίκοκα», αναφέρει η ειδικός διατροφολόγος, Amy Goodson, MS, RD, CSSD.

Κρατούν μακριά τις ασθένειες
Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, δηλαδή φλαβονοειδή που βρίσκονται στα σκούρα κόκκινα, μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά και τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες. Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της γνωστικής εξασθένησης.

Βελτιώνουν το δέρμα
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο λειαίνει το δέρμα, σύμφωνα με τη Δρ. Goodson. Καταναλώνοντας ένα μεγάλο ροδάκινο ή νεκταρίνι μπορείτε να λάβετε το 15% και 10% αντίστοιχα από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Διαβάστε επίσης

Αποξηραμένα φρούτα: Οι πέντε καλύτερες σούπερ τροφές

Αυτό το φρούτο προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη

Το αντιοξειδωτικό καλοκαιρινό φρούτο που ωφελεί την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο