Ίσως σας φαίνεται παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αυγό είναι μια πολύ καλή επιλογή τροφίμου για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος.
Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ περιέχει λίγες θερμίδες, προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.
Βέβαια το αυγό ανήκει στα παρεξηγημένα τρόφιμα όσον αφορά την αύξηση των τιμών της χοληστερόλης, επειδή ο κρόκος του αυγού αποτελεί πλούσια πηγή χοληστερόλης. Ένα αυγό παρέχει 200-240mg χοληστερόλης, η οποία περιέχεται μόνο στον κρόκο. Το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει ούτε χοληστερίνη, ούτε λιπαρά.
Και πάλι όμως οι έρευνες έχουν καταρρίψει το μύθο ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη, εστιάζοντας στη διαπίστωση ότι η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης δεν είναι ο βασικός υπαίτιος για τις αυξημένες τιμές χοληστερόλης του αίματος. Σημείωνεται ωστόσο ότι όσοι ήδη έχουν προβλήματα με την υγεία της καρδιάς και τις τιμές των λιπιδίων του αίματος πρέπει να συμβουλευονται τον γιατρό τους όσον αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών σε εβδομαδιαία βάση.
Για τους υγιείς ωστόσο, δεν υπάρχουν σοβαρές απαγορεύσεις και περιορισμοί όσον αφορά την κατανάλωση αυγών, ενώ για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος φαίνεται ότι η επιλογή των αυγών αποτελεί μια κίνηση κλειδί.
Το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα αποτελεί τρόφιμο αναφοράς, δηλαδή είναι το μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης των άλλων τροφίμων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, το αυγό είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. Συνεπώς το αυγό είναι μια πολύ θρεπτική τροφή.
Διαβάστε ακόμη
Αυγά: Ένας καλός λόγος να προτιμάμε το ασπράδι
Αυγά στο πρωινό και άλλοι τρεις τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών