Οι περισσότερες μελέτες για συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, ορισμένα φαίνεται ότι ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard. Ακολουθεί μια επισκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων βάσει των ερευνών αναφορικά με τη δράση των συμπληρωμάτων.
Πολυβιταμίνες: Μία τυπική πολυβιταμίνη καθημερινά ούτε αυξάνει ούτε μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση των υψηλών επιπέδων αυτών των δύο βιταμινών στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι προκαλούν καρκίνο του προστάτη.
Ασβέστιο: Η υψηλή συνολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, και ίσως ακόμη και του πιο επιθετικού τύπου.
Ψευδάργυρος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν περισσότερα από 100 mg ψευδάργυρου την ημέρα για αρκετά χρόνια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Και πάλι, ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύει αιτία και αποτέλεσμα.
Βιταμίνη Ε: Εκτός εάν έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας, θα πρέπει να αποφεύγονται υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε (400 διεθνείς μονάδες ή IU καθημερινά). Αυτή η σύσταση βασίζεται σε ελεγχόμενη δοκιμή που μελέτησε εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε, σεληνίου ή και των δύο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Προσοχή διότι οι άνδρες που έλαβαν βιταμίνη Ε είχαν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη και μάλιστα ιδιαίτερα επιθετικού.
Λυκοπένιο: Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι οι άνδρες που τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο, όπως ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα και μελέτες συμπληρωμάτων λυκοπενίου δεν έδειξαν όφελος.
Βιταμίνη D: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, οπότε είναι λογικό για τους άνδρες να στοχεύουν τουλάχιστον στη συνιστώμενη ημερήσια δόση ( 800 IU). Προτιμότερο βέβαια να κάθονται καθημερινά στον ήλιο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο αν εστιάζαμε στη λήψη αυτών των ίδιων θρεπτικών συστατικών μέσω μιας υγιεινής διατροφής. Οι άνδρες που τρώνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και ελάχιστο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η τακτική άσκηση φαίνεται να μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο.