Ο περιορισμός των θερμίδων οδηγεί αναμφίβολα σε απώλεια βάρους, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία δεν είναι το μόνο όφελος που προσφέρει στην υγεία μας.

Μετά από τρεις  δεκαετίες μελετών σε πειραματόζωα οι ειδικοί πλέον γνωρίζουν ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως επίσης και κάποιων ειδών καρκίνου. Κάποια από αυτά τα οφέλη αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατά και σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές.

Για παράδειγμα, σε μετρίως υπέρβαρους ανθρώπους, η μείωση των θερμίδων κατά 25% για δύο χρόνια βελτίωσε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης και οδήγησε σε απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης 47% μείωση στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που αποτελεί δείκτη φλεγμονής για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τις ίδιες ομάδες ερευνητών επικεντρώθηκε στον περιορισμό των θερμίδων, με στόχο να διαπιστώσει αν αυτό επηρεάζει και άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η διάθεση, ο ύπνος και το σεξ.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 25% λιγότερες θερμίδες έχασαν βάρος, που κατά μέσο όρο ανερχόταν στα επτά κιλά. Αυτό που εξέπληξε ευχάριστα τους επιστήμονες ήταν ότι είδαν τη διάθεση των συμμετεχόντων να βελτιώνεται, καθώς είχαν περισσότερη ευεξία, λιγότερη ένταση και μια γενικά καλύτερη υγεία. Παρουσίασαν, επίσης, βελτιωμένη σεξουαλική διάθεση, καλύτερη ποιότητα σχέσεων και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η ασφαλής μείωση των θερμίδων σημαίνει μείωση της πρόσληψής τους χωρίς, όμως, να στερείται ο οργανισμός τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι οι θερμίδες που καταναλώνετε προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το άπαχο κρέας και δοκιμάστε να ενσωματώσετε τον νέο τρόπο διατροφής σταδιακά στην καθημερινή σας ζωή.